„Немачки нацисти су се згражавали над оним шта су усташе радиле Србима“

© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaОтворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” у Дому Војске Србије
Отворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” у Дому Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић гостујући у Јутру на ТВ Прва рекао је да Милановићеве изјаве о Јасеновцу треба да нам буду подстицај.

"Овакве приче би требало да буду подстицај да научимо што више о тој нацистичкој, ужасној и одвратној творевини каква је била НДХ. НДХ је била машина зла и смрти, највећа фабрика за смрт у овом делу Европе", изјавио је он.

Нагласио је да је НДХ доследно спроводила политику "три трећине" - трећину Срба треба убити, трећину покатоличити и трећину протерати.

"Прво су се убијени Срби и бацали у јаме, а нешто мало касније креће се са Јасеновцем. Крећу још масовнија убијања. Тачно је да су људи из Поткозарја ту највише страдали, али су страдали и из других делова садашње Хрватске и тадашње НДХ. Што се тиче покатоличења - данас можете чути да је десетина официра из НДХ-а било српског порекла. Они су прихватили да пређу у римокатоличку веру. А тврдити да је неко могао слободно да иступи и каже да је Србин - то може бити малициозни покушај замене теза или незнање", истакао је министар Селаковић.

Додао је и да се брине за незнање које је присутно код нас.

"Ја се залажем да ту грешку исправљамо и да нашу децу и људе што више учимо о геноциду који се догодио над Србима у Другом светском рату".

На изјаву председника Милановића да су Срби убијани јер су пружали отпор, Селаковић је одговорио:

"Жене и деца су пружали отпор, па су зато убијани? Логори за децу су постојали зато што су деца пружала отпор?" и додао да је управо Дијана Будисављевић приметила да српска деца имају најгори третман у логору.

О цифри колико је људи страдало у Јасеновцу, министар спољних послова Србије каже да је "наш најјачи аргумент бројка из извештаја специјалног Хитлеровог изасланика у НДХ који је поднет Берлину".

"Немачки нацисти су се згражавали над оним шта су Усташе радиле Србима", рекао је он.

Истакао је и да ми "немамо право да заборавимо".

"То су људи исте крви као ми, то су наши рођаци. Срби су страдали јер је то била државна политика тадашње НДХ, зато што су били Срби и зато што их је требало избрисати са лица земље", закључио је министар Селаковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала