Посао за 700 људи: У Смедеревској Паланци отворена јужнокорејска фабрика /фото/

Пратите нас
У Смедеревској Паланци отворена је фабрика јужнокорејске компаније „Кјунгшин кејбл“ у којој ће се производити делови за батерије електричних возила високе технологије за европско тржиште и која ће до краја 2022. запослити 700 радника.

Фабрика је изграђена за нешто мање од шест месеци, у индустријској зони Губераш, а у питању је инвестиција од 20 милиона евра.

Отварању фабрике присуствовао је и председник Србије Александар Вучић који је поручио да фабрике попут ове и нова радна места могу да задрже младе људе у унутрашњости Србије и спрече њихов одлазак у иностранство.

Вучић је рекао да га брине то што се мало деце рађа у местима као што је Смедеревска Паланка.

„Одлазак у иностранство младих се смањује, али веома мало деце се рађа и то морамо да променимо“, казао је Вучић током обиласка нове фабрике.

У фабрици тренутно ради 249 запослених, од чега је нешто мање од 200 жена, додао је Вучић и истакао да њихове плате много значе сваког породици.

Вучић је нагласио да је први пут дошао неки корејски инвеститор, као и да је њихова економија позната по иновативности.

Што више корејских компанија овде, биће боље за Србију, рекао је Вучић.

Напоменуо је да је корејски инвеститор тражио место за нову фабрику у Албанији, Бугарској, Турској и Србији и да се одлучио за нашу земљу.

Након фабрике у Пољској, ово је једина фабрика у Европи те компаније која има за циљ да европским произвођачима и добављачима батерија за електрична возила испоручи еколошке аутомобилске компоненте.

Отварањем фабрике у Србији, компанија „Кјунгшин“ успоставља систем којим ће ефикасно одговорити на захтеве потрошача и тржишта локализујући секторе као што су истраживање и развој, производња, продаја и сервис у Европи, која је једно од три водећа тржишта у свету, поред Америке и Кине.

Вучић је нагласио да је Србија добро место за улагање и да корејска компанија избором наше земље није погрешила и да ће много допринети Подунавском округу, Смедеревској Паланци, Великој Плани, целој Србији.

Захвалио је корејском амбасадору на помоћи и подршци и изразио уверење да ће у наредном периоду бити још корејских инвестиција.

„Јужна Кореја је земља од које можемо много да научимо, јер је за последњих 30 година, постала ‘азијски тигар’, чудо, и подигла се из пепела, тако да можемо да се угледамо на њих, њихову посвећеност, навике“, поручио је Вучић.

Компанија „Кјунгшин кејбл Јуроп“ је део „Кјунгшин групе“, чија се постројења налазе у бројним државама широм света, укључујући САД, Мексико, Кину, Пољску, Јужну Кореју и друге државе, пренео је Танјуг.

Корејска фабрика је основана 1974. године и лидер је на корејском тржишту електронских делова за аутомобилску индустрију.

Има годишњи промет од 611 милиона долара. Ради у осам пословних објеката на три континента широм света.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала