Ружичасти супермесец на небу најављује православни Ускрс

© Sputnik / Vladimir SergeevМесец над Храмом Василија Блаженог на Црвеном тргу у Москви
Месец над Храмом Василија Блаженог на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Ружичасти месец – други по величини пун месец 2021. године – осветлиће ноћно небо у ноћи између понедељка и уторка, најављује НАСА.

Посматрачи неба моћи ће да улове пун Месец у 03.31 у уторак по универзалном времену (у Србији је то 5.21). Месец ће бити пун три дана, од недеље увече (25. априла) до среде ујутро (28. априла), само неколико дана пред православни Ускрс, који је ове године 2. маја.

Априлски супермесец ће такође бити други Месец најближи Земљи ове године. Само ће нам се пун Месец 26. маја више приближити.

Упркос свом живописном имену, априлски ружичасти Месец заправо неће бити ружичаст. Он је тако назван по раном пролећном ружичастом дивљем цвету пламенцу, пореклом из Северне Америке. Овај цвет је познат и као ружичаста маховина, пузави пламенац и планински пламенац.

CC0 / / Пролећни дивљи цвет пламенац
Ружичасти супермесец на небу најављује православни Ускрс - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пролећни дивљи цвет пламенац
Иако је априлски пун месец помало погрешан назив, он и даље игра прилично важну улогу у хришћанској традицији. Датум појављивања пуног ружичастог месеца историјски је коришћен да се одреди када ће се славити Ускрс. Празник увек пада у недељу после првог пуног месеца који се појављује после пролећне равнодневнице. Међутим, ако пун месец падне у недељу, Ускрс се слави наредне недеље.

У међувремену, хиндуси ће прославити Хануман Џајанти, који означава рођење хиндуистичког бога, господара Ханумана. Ова прослава се обично примећује током хиндуистичког лунарног месеца Чаитра. За будисте, посебно оне на Шри Ланки, ово је пун месец Бак Поја, празник којим се прославља Будина посета Шри Ланки, где се каже да је смирио свађу између поглавара, доносећи мир у регион, пише Лајв сајенс.

Док гледате у априлски пуни месец, одвојите тренутак да погледате друге планете и звезде. У понедељак, када се сумрак завршава у 20.59 по источноевропском времену, Марс ће се појавити на 38 степени изнад западног хоризонта, саопштила је НАСА.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала