Србин хладна руска срца осваја филозофијом преминуле легенде

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаМарко Николић, тренер Локомотиве из Москве
Марко Николић, тренер Локомотиве из Москве - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Није руска јавност са највећом срећом дочекала вест да Марко Николић, српски тренер, седа на клупу московске Локомотиве, али је бивши шеф стручног штаба Партизана, са којим је освојио дуплу круну, сјајним радом демантовао све негативне коментаре.
Марко Николић - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2020
Протести, предрасуде, увреде, средњи прст, али – Русија сада зна ко је Марко Николић

Николић је претходног месеца проглашен за најбољег тренера у руској Премијер лиги, уписао је десет узастопних победа, међу којима се издваја тријумф над московским ЦСКА за пласман у финале Купа Русије.

Његова екипа је славила резултатом 3:0, потпуно је надиграла ривала, а у националном првенству је на другом месту, са шест бодова мање од водећег Зенита. 

Николић је за руске медије говорио о томе како је успео да од „отписаног“ постане први тренер у Русији и кандидат за дуплу круну. 

„Најлакше је увести промене код прекида, потребно је најмање времена. Ако погледате, моји тимови су увек постизали много из тог сегмента. Сада је Локомотива најбоља екипа у одбрани. Мислим да ту не треба додавати пенале, они су посебна прича“, навео је Николић.

Он је посебно апострофирао корнере и слободне ударце.

„Блиско сам сарађивао са Радомиром Антићем, јединим тренером који је радио у Реал Мадриду, Барселони и Атлетико Мадриду. Последњих пет-шест година моји тимови тренирају у Марбељи – тамо је Антић имао кућу у којој сада живи његова супруга“, открио је Николић.

​Млади стручњак је подсетио да је управо Антић много времена посветио прекидима.

„У сезони 1995/96 освојио је Примеру и Куп Шпаније са Атлетиком, а највише погодака постигли су управо из прекида. Не стидим се да признам да је његова филозофија јако утицала на мене, општи принципи се вероватно виде и сада“, навео је Николић.

Шеф стручног штаба Локомотиве је подсетио да је у Србији држао предавања студентима који се школују за тренерску лиценцу. 

„Питали су ме како да се понашам у различитим ситуацијама. Како могу да одговорим на ово? Сваког дана тренер има огроман број ситуација у којима треба одмах да донесе одлуку, нема времена да охлади главу и размисли. На пример, током тренинга, два играча су се потукла. Која би била исправна одлука? Избацити их са тренинга? Суспензија од следеће утакмице? Окренути се и правити се да не примећујете? Одлуку треба донети одмах – само у корист екипе и резултата. У сличним ситуацијама може бити другачије, јер је тренутак другачији“, објаснио је Николић чији је одличан рад у Русији примећен од стране италијанских клубова, пре свега од Парме која жели да ангажује Србина. 

► Главобоља за Србина у Москви: Отишло пола управе, агент гура новог тренера

► Николића Руси питали за оставку – дао им је кратак и јасан одговор

► Српски тренер на удару руских бизнисмена: „Треба му дати отказ, не зна где се налази“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала