Срце српског „ноћног вука“ је престало да куца — памтиће га и Шојгу

© Фото : Фејсбук/Саша СавићСаша Савић и Сергеј Шојгу
Саша Савић и Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Иако је, као дете гастарбајтера, рођен и одрастао у Берлину, љубав према земљи својих предака, жеља да помогне браћи у невољи је пресудила да дође у Србију и остане да живи у њој до задњег откуцаја срца. А управо то велико срце, је ноћас, престало да куца.

Није ни једноставно, ни лако у једном чланку написати ко је био Саша Савић звани Шваба.

Када су почела ратна дешавања на просторима СФРЈ, у западним медијима је отпочела велика медијска кампања усмерена против Срба и српског народа. Живећи у Берлину, свакодневно слушајаћи неистине и клевете на рачун сопственог народа, у њему се пробудио пркос и жеља да некако помогне свом народу. Не чекајући да постане пунолетан, упутио се на ратиште бивше Југославије, где је био један од најмлађих добровољаца.

„Био сам момак када се у мени пробудио тај српски инат. У жељи да помогнем свом народу, пријавио сам се у добровољце, па сам неко време провео на ратиштима бивше Југославије“, својевремено је изјавио Савић.

Након повратка са ратишта, на коме је био и рањен, служи и редовни војни рок у Србији.

© Фото : Фејбук/Саша СавићСаша Савић Шваба
Срце српског „ноћног вука“ је престало да куца — памтиће га и Шојгу  - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Саша Савић Шваба

Пасија према мотоциклизму, и добоко усађена љубав према патриотизму, традиционалним вредностима и православљу, су Савића привукли у српски огранак руског мото-клуба "Ноћни вукови" основаног 2006. године, чији је почасни члан и председник Руске Федерације Владимир Путин.

Вођен великом љубављу према Русији и руском народу, и у жељи да врати дуг свим оним руским добровољцима који су долазили када је српском народу било најтеже, Савић као добровољац одлази на Крим. За свој допринос, у повратку Крима у састав Руске Федерације, награђен је орденом Министарства одбране Руске Федерације од 2014. године.

© Фото : Фејсбук/Саша СавићСаша Савић и Сергеј Шојгу
Срце српског „ноћног вука“ је престало да куца — памтиће га и Шојгу  - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Саша Савић и Сергеј Шојгу

Управо тај орден, на његовим грудима, је привукао пажњу руског министра одбране Сергеја Шојгуа приликом посете Храму Светог Саве. Сазнавши да је орден добио због свог доприноса за повратак Крима, министар Шојгу га је упитао, шта га је навело да се одлучи да на тај начин помогне руском народу.

„Осећао сам потребу да вратим услугу братском народу. Био сам тамо, дао свој допринос. Ви сте вратили оно што је ваше, сад ви нама помозите да вратимо оно што је наше», скромно је одговорио, мислећи притом на Косово и Метохију.

Међутим, његова љубав према Русији, православљу, патриотизам и истицање у свакој прилици да је Косово део Србије, није наилазила на наклоност како западних медија, тако и оних у региону. За њих је представљао опасност. Терористу. Под изговором да штите безбедност и сигурност своје земље, власти у БиХ су му забраниле улазак у Федерацију.

© Sputnik / Лола ЂорђевићСаша Савић Шваба
Срце српског „ноћног вука“ је престало да куца — памтиће га и Шојгу  - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Саша Савић Шваба

Упитан зашто је турнеја „Руски Балкан“, која је уствари ходочашће,окарктерисана као претња по безбедност Босне и Херцеговине, Савић није крио разочарење због погрешне слике коју о Ноћним вуковима стварају западне обавештајне структуре.

„Разочаран сам зато што људи не виде нашу поруку, а наша порука је идеологија коју заједно са руским Ноћним вуковима пропагирамо, а то су: ходоћашћа, мир, слога и јединство словенских народа на Балкану и широм света без обзира које су вере и националности, изјавио је тада Савић и додао да је заправо циљ тих напада нарушавање угледа, тадашњег председника Републике Српске, Милорада Додика, као и удар на председника Србије и председника Руске Федерације.

„Шта им је циљ-да нас нема? Па не може да нас нема, има да нас има! Док год гори свака православна свећа има да нас има“, истакао је.

© Sputnik / Лола ЂорђевићСаша Савић Шваба
Срце српског „ноћног вука“ је престало да куца — памтиће га и Шојгу  - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Саша Савић Шваба

Турнеја-ходочашће „Руски Балкан“ је само једна у низу активности у којој су Ноћни вукови на чијем је челу био Саша Савић, учествовали. Као лучоноше православља, пратили су и чували Благодатни огањ, одлазили на Хиландар, учествовали у организацији молебана и литијама у знак подршке српском народу у Црној Гори. Неговали културу сећања на руске војнике који су своје животе дали за одбрану наше земље, са својим моћним двоточкашима предводили и организовали манифестацију „Бесмртни пук“. Исто тако, били предводници бројних хуманитарних акција. Делећи пакетиће и поклоне, цртали су осмехе на лицима малишана без родитељског старања, прикупљали и односили школски прибор за децу на Косову и Метохији, учествовали у акцијама прикупљања новчаних прилога за децу оболелу од рака...

Тешко је набројати све активности и акције у којима је српски огранак Ноћних вукови предвођених Сашом Савићем Швабом учествовао, јер их је било толико да би се о њима могло писати данима.

Нека наша дела говоре о нама, била је његова узречица која говори више од хиљаду речи.

У времену када је човек човеку постао вук, Саша Савић Шваба је показао да испод кациге и кожних прслука куца срце јунака и да се моћним двоточкашем утире пут до самих небеса .

Порчитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала