„Сваки предмет носи печат вере“: Патријарх отворио изложбу Музеја црквених старина у Нишу /фото/

Пратите нас
Патријарх српски Порфирије отворио је изложбу Музеја црквених старина православне епархије нишке и поручио да сваки изложени предмет носи печат вере.

„У сваком овом предмету, од крста, панагије, јеванђеља, митре, одежде постоји печат вере и то вере у Христа, али постоји и печат дара који носи у себи онај који је то стварао, а дар је нешто што добијамо од Бога“, рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је навео је да је важно да постоји корен који је јеванђељска вера, нада и љубав, да постоји труд и напор да изнедримо из себе врлину и да то преточимо у неки предмет да бисмо на пољу културе имали нешто што је не само вредно за очи, него што у себи носи печат једног времена и једног народа.

„Када је реч о црквеним ризницама и музејима онда они најбоље сведоче о тој чињеници. Предмети у овом музеју јесу и прошлост и садашњост, а јесу и будућност“, рекао је патријарх Порфирије.

Он је рекао да је донео мали дар музеју, одежду покојног патријарха Иринеја.

Владика нишки Арсеније изјавио је да изложба и простор музеја представљају материјално и историјско сведочанство наше хришћанске прошлости, писмености, уметности и културе.

Навео је да је Ниш, као важан историјски град, представљао духовни и културни центар данашње југоисточне Србије, који је кроз своју историју често страдао.

„Културно историјско благо је разношено и уништавано, те сваки предмет који је овде изложен за нас представља велико богатство“, рекао је владика нишки и додао да су изложени предмети прикупљени из бројних храмова и манастира епархије нишке.

Протођакон Далибор Мидић рекао је да је Музеј црквених старина православне епархије нишке настао по идеји епископа нишког Арсенија.

Према његовим речима, од 2018. до 2020. захваљујући одобреним пројектима Министарства културе и информисања из области заштите културног наслеђа, православна епархија нишка успела је да мали простор који поседује у комплексу дворишта Саборне цркве у Нишу у Светосавском дому уреди и изложи прву сталну поставку Музеја црквених старина.

„Овај музеј наследник је некада Музеја црквених старина православне епархије нишке који је постојао и радио од 1960. до 1982. На овој изложби смо изложили део културно историјског блага које се некада чувало у том музеју, а данас смо решили да га презентујемо широј јавности“, рекао је протођакон Далибор Мидић.

Међу изложеним предметима су поклон руског цара Никола Другог Романова нишкој Саборној цркви из 1913. поводом 1.600. годишњице прославе Миланског едикта и јеванђеље које је руски цар Николај Први Романов поклонио манастиру Светог Романа 1847. године.

Протођакон Далибор Мидић је истакао да најстарија књига коју Музеј православне епархије нишке поседује потиче из 1592. и времена императора Петра Великог.

„Ту је и велики број икона, уметничких слика и богослужбених предмета. Од уметничких дела које поседују нишка епархија два важна дела су највећег српског ученика минхенске сликарске школе Ђорђа Крстића ‘Представа смрти кнеза Лазара’ из 1885. и портрет краља Милана Обреновића из 1902. године", рекао је он.

Међу изложеним предметима је и један рад Стеве Тодорића, један портрет Николе Алексића, вредне рукописне књиге, лични предмети нишких митрополита, епископа и архиепископа, пренео је Танјуг.

„Ово је један део великог културно-историјског блага које поседује православна епархија нишка поседује и које је презентовала широј јавности“, рекао је протођакон Далибор Мидић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала