Да ли је једини спас – вакцина?

© AFP 2023 / WILLIAM WESTНовак Ђоковић реагује на повреду у мечу против Тејлора Фрица на Аустралијан опену 2021.
Новак Ђоковић реагује на повреду у мечу против Тејлора Фрица на Аустралијан опену 2021. - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Пратите нас
Вирус корона већ више од годину дана хара светом и чак и онима који нису дошли у контакт са њим, ремети свакодневни живот и било какве планове. Наш невидљиви непријатељ оставио је траг и у свим спортовима, па тако и у тенису.

О ригорозним мерама које ове недеље владају на Србија опену могли сте да читате у нашој репортажи: Спутњик на месту у које ће гледати свет: Ђоковићев наследник и пуст Дорћол /фото/

Јужнокорејски тенисер Сунву Квон искористио је пораз од Новака Ђоковића у Београду да се вакцинише вакцином компаније „Фајзер“.

Квон је недавно допутовао у престоницу Србије, где је учествовао на турниру из серије 250, Србија опену.

У првом колу турнира савладао је Роберта Карбаљеса Баену, али је онда против Новака Ђоковића доживео убедљив пораз од 6:1, 6:3.

Дан након испадања, Квон се заједно са осталим члановима свог тима вакцинисао у комплексу на Дорћолу вакцином америчке компаније „Фајзер“.

Квон није први ни последњи тенисер који се вакцинисао током неког турнира, а, према информацијама Спутњик спорта, поред њега и његовог тима се у Београду вакцинисало још много људи из тениског света.

​Српски тенисер Филип Крајиновић ће ове суботе примити другу дозу вакцине, те постати један од првих, ако не и први ревакцинисани тенисер на АТП туру.

„Нисам имао никакве симптоме после прве дозе, све је прошло добро. Урадио сам то јер мислим да ће ми помоћи са путовањима у будућности. Срећан сам јер сам се вакцинисао. Сада се играчи све више и више вакцинишу и мислим да ће то бити од помоћи у будућности“, рекао је Крајиновић током Србија опена.

Такође, прву дозу вакцине је примио и Душан Лајовић, коме ускоро следује и друга, током Србија опена.

„Свако има своје мишљење, али ја верујем да је потребно да се вакцинишемо како би се сузбила или ограничила пандемија“, рекао је недавно Лајовић.

Иницијатор вакцинисања на женском, ВТА туру био је турнир у Чарлстону пре неколико недеља, на којем је тенисеркама обезбеђена вакцина фирме „Џонсон и Џонсон“.

© Фото : Screenshot/RTSФилип Крајиновић прима вакцину против вируса корона
Да ли је једини спас – вакцина? - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Филип Крајиновић прима вакцину против вируса корона

Разне вакцине доступне су на разним турнирима, тако да проблем доступности тенисерима и тенисеркама неће бити проблем у будућности.

Ипак, дефинитивно постоје проблеми везани за жељу играча да се вакцинишу.

​Док већина нема проблем са имунизацијом, постоје одређени играчи, као што је један од најбољих тенисера ове сезоне Андреј Рубљов, који то не желе да ураде.

„Ако будем имао избора, бираћу да се не вакцинишем. Мислим да ћу, уколико будем могао, помоћи својој породици да се вакцинише, али мени се вакцина не свиђа. Није традиција у мојој породици да се вакцинишемо“, рекао је Рубљов.

Сличног става је и белоруска тенисерка Арина Сабаленка, која је недавно открила „да претерано не верује вакцини“.

Оно што је заједничко и за Рубљова и за Сабаленку, али и за већину других спортиста који не желе да се вакцинишу, је то да ће то ипак урадити уколико им од тога буде зависило учешће на неком великом турниру, као што су на пример Олимпијске игре.

Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Новаков окршај са Британцем – одбио је провокацију и упоредио Русију са Западом

Узети као контроверзни били су и коментари Новака Ђоковића, који је у неколико наврата добијао питања о потенцијално обавезној вакцинацији.

Након изјаве „да је против вакцинације и да не жели да буде приморан да се вакцинише како би могао слободно да путује“, прошле године је појаснио свој став.

​„Нисам против вакцинације. Ко сам ја да причам о вакцинама када су ту стручни људи, медицински радници који спасавају људе широм света? Сигуран сам да постоје вакцине са малим нуспојавама које су помогле да се заустави ширење разних инфекција“, објаснио је најбољи тенисер планете.

​И током Србија опена Новак је говорио о вакцини и импликацијама које она има на тенис, али су његове речи, како то сувише неретко бива, изврнуте како би Србин испао зликовац.

Закључак о томе да ли ће се вакцинисати може се извући и од оних играча који о томе не говоре директно, већ индиректно путем критика на рачун правилника АТП-а.

Иако „најгласнији“, далеко од тога да је Ђоковић једини играч који је изразио забринутост због стриктних правила током тениске турнеје која трају већ скоро годину дана.

„Не разумем зашто се не прате правила рестрикција локалних управи и влада (по принципу) тамо где се одржава турнир, пратиш како је стање у тој земљи и пратиш правила у тој земљи. Међутим, они су одлучили да заузму ригорознији став, по мени непотребан, јер мислим да би свако требало да има своју одговорност“, рекао је недавно Новак.

​Играчи јесу захвални АТП-у на томе што и поред пандемије могу да учествују на турнирима и да зарађују, али је оно што им смета висок ниво ригорозности.

На недавно завршеном Аустралијан опену виђен је раније невиђен сценарио, пошто је преко 70 играча и играчица било у суровом двонедељном карантину.

Они током 14 дана нису смели да изађу из своје хотелске собе – ни због чега, ни на секунду – док су они „привилеговани“ то могли да ураде тек на неколико сати дневно, због хране и тренинга.

„Играчима је доста више, затворени су у хотелу из недеље у недељу и полако сви већ траже да се то промени. Није лако, ем што си цео дан на теренима, па онда после цео дан у соби и тако из недеље у недељу, што постаје превише“, одговорио је на питање Спутњика недавно Миомир Кецмановић, перспективни српски тенисер.

​Овај проблем решиће се или тако што ће корона нестати, или тако што ће играчи бити вакцинисани, или тако што ће се она колико-толико занемарити ради веће слободе.

Опција која је тренутно најреалнија зове се: вакцина.

И да она не буде обавезна за тенисере и тенисерке, верује се да ће привилегије које ће имати ревакцинисани тенисери имати током турнира бити значајна предност у односу на њихове неимунизоване колеге.

Што се тиче најбољег тенисера планете, из његових изјава се јасно може закључити да му вакцинација није искрена жеља. Оно што остаје за видети је то да ли ће бити приморан, односно „приморан“, да то уради како би имао равноправан терен са противницима у борби за највеће титуле.

Ништа није исто без Новакових суза /фото, видео/

Надал и допинг – зашто је стриц Тони био љут?

Ђоковић мета новог „политичког“ напада

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала