Амерички медији: Национална гарда планирала да користи ловце Ф-15 против демонстраната /видео/

© AP PhotoАмерички ловац Ф-15
Амерички ловац Ф-15 - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас

Националној гарди у Калифорнији из команде у Сакраменту издата је наредба у марту прошле године да буде приправна у случају нереда због пандемије, отпора епидемиолошким мерама или хаоса услед несташица у продавницама. Међутим, најчуднија наредба била је у вези са ловачким авионима Ф-15, а Националној гарди је речено да их стави у приправност, наводи „Лос Анђелес Тајмс“.

Извори америчког листа наводе да у наредби није било назначено како би они били употребљени, али се претпоставља да би се користили за застрашивање демонстраната ниским летом са укљученим форсажем, при чему из издувних делова авиона избија пламен, и изазивањем буке. Ловачки авиони су на тај начин повремено кориштени и у борбеним зонама у Ираку и Авганистану, тврди „Лос Анђелес тајмс“.

Извори америчког листа кажу да би таква употреба авиона била неадекватно коришћење војске против цивила, што би „потпуно осрамотило војску“. Додају да су ловачки авиони били у приправности и током протеста због убиства Џорџа Флојда.

Надређени су наредбе издавали усмено или текстуалним порукама, избегавајући писана наређења.

Припадници 5. групе специјалних снага америчке војске током операције против ДАЕШ-а у јужној Сирији - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пентагон забринут: Расте број фанатика и неонациста  у америчкој војсци

Генерал Дејвид Болдвин, командант калифорнијске Националне гарде није желео да говори о овој теми, а његов портпарол, потпуковник Џонатан Широма, демантовао је наводе „Лос Анђелес Тајмса“.

„Не користимо наше авионе за застрашивање цивила“, рекао је он и додао да би таква употреба била могућа тек после председничке наредбе, која „никада није стигла“.

Портпарол Пентагона, потпуковник Кристијан Милер, такође је навео да америчко министарство одбране или Бела кућа никада нису издали наређење да се авиони ставе у приправност у случају нереда.

Амерички лист, међутим, тврди да је имао увид у документацију која потврђује њихове наводе о плановима калифорнијске Националне гарде.

И гувернер калифорније Гевин Њузом казао је да никада није одобрио такву употребу авиона нити је она икада разматрана у канцеларији гувернера.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала