Америка не би требало да се плаши отцепљења Српске — порука бившег званичника ЦИА

© AFP 2022 / ELVIS BARUKCICБања Лука
Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Логично је организовати референдум у Републици Српској да се види да ли људи желе да остану у Босни и Херцеговини, буду независни или да се придруже Србији, изјавио је Стивен Мајер, који је 25 година радио у Централној обавештајној агенцији, а током сукоба у Босни 90-их година прошлог века био заменик шефа Међуагенцијске радне групе за Балкан.

„То је сасвим у реду и зашто би САД требало да се брину због тога? Још док сам деведесетих радио у ЦИА постављао сам питање: ‘Који је заправо интерес САД на Балкану?’ Данас је Балкан бојно поље САД и Русије, али локални лидери треба да се поставе другачије, узму своју судбину у своје руке“, рекао је Мајер у интервјуу за „Вечерње новости“.

Мајер, који је данас политички и економски консултант, и даље сматра да су границе базиране на етницитету најбоље решење за Балкан, наводећи да су, у супротном, оне стални извор сукоба, јер нису оно што политичка заједница и народи стварно желе.

Поводом наводног словеначког нон пејпера који предлаже промену граница на Балкану и стварање националних држава, Мајер је рекао:

„У БиХ су ме одмах оптужили да сам аутор, али ја са тим немам баш никакве везе. Мислим и да ЦИА не стоји иза такозваног нон пејпера, јер знам да ова агенција то не ради на такав начин. Истина је, међутим, да сам протеклих деценија виђао доста сличних докумената, иза којих су углавном стајали представници академске заједнице. Ко је аутор овог документа заиста не знам. Али, тачно је да о потреби кориговања граница на Балкану пишем већ 15 година“.

БиХ је крхка творевина и није права држава, оценио је Мајер, додајући да је време да политичари одреде шта желе за своје друштво.

„Увек сам говорио да сами лидери у региону треба да отворено покрену питање промена, али истичем да, притом, изван тог процеса треба да држе САД и Русију, и друге велике силе“, казао је он.

Образлажући тај став, Мајер је рекао да сваки пут када се САД умешају својим решењима, ствари се погоршају.

„Сматрам да Америка не разуме добро ни локалну културу, нити брине о потребама људи који живе на Балкану, већ се усредсређује само на своје интересе. У ЦИА сам увек говорио да не знамо шта радимо на Балкану, и имао сам проблеме због тога, али сада се види да сам био у праву“, казао је.

Мајер је навео да, ако Александар Вучић као председник централне земље Балкана преузме лидерство, заједно са осталим локалним вођама, укључујући Хрвате, иако они често говоре да нису део тог простора, верује да је могуће да се покрене процес у другом, бољем, правцу.

„Решења Вашингтона неделотворна, вођство ЕУ исцрпљено“

Мајер је указао да Америка има исту политику већ 25 година, иако су, како је навео, већ направили велике грешке на Балкану.

„Решења Вашингтона су се показала као неделотворна, постојећи споразуми не функционишу. Вођство ЕУ је исцрпљено, Брисел није моћан као пре. Ризик од сукоба постоји ако се припремни рад не уради како треба. Али, ако Београд и Приштина покрену суштинска питања и направе уступке, а исто се учини и у БиХ, заједничким напорима свих локалних лидера, и без мешања великих сила, договор може задовољити и ЕУ. Ако Вашингтон буде поштовао одлуку, то ће учинити и Москва, и обрнуто. Али, у том процесу је врло важна улога УН, као гаранта одрживости тих договора“, рекао је Мајер.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала