„Брадати свештеници опасних намера“: Проповед на миси у Хрватској

© AP Photo / Jens MeyerЦрква Свете Катарине у Ралбицу у Немачкој
Црква Свете Катарине у Ралбицу у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Патер Доминик Гербиц изазвао је бурне реакције служивши мису у Загребачкој жупанији, која је емитована на ХТВ-у. Између осталог, навео је да су се „неки тамо брадати свештеници опасних намера (усудили) говорити нама ко су наши свеци, ко су наше светиње, ко су наши великани, те да су свештеници један сабор који је већи и јачи од државног“.

Говорећи на почетку проповеди о пастирима којима је „духовна добробит њиховог стада важнија од физичке добробити самога пастира“, велечасни се присетио, како је рекао, „блаженог а светог Алојзија Степинца, који је дао своју крв и положио свој живот штитећи своје стадо од комунистичке немани“.

Наставио је затим да разматра на коју реч или изјаву би се усредсредио кад би једном постао бискуп, те издвојио следећу Степинчеву изјаву: „Прави мужеви не сагибљу кољена пред лажним духом времена“, преноси Јутарњи лист.

Након исцрпне проповеди о пандемијској кризи, он је наставио о Степинцу, тзв. Домовинском рату и „брадатим свештеницима“.

„Нећемо се, браћо и сестре, извући из овога стања ако не узмемо блаженог Алојзија за свој пример. Јер не ради се само о овој кризи у којој живимо, ту је пуно сегмената кризе. Свесни сте тога: од тужилаштва, од тога да млади одлазе, од економије, од обезвређивања или одбацивања и бранитеља и Домовинскога рата... Толико је злочинаца још увек међу нама, а нису процесуирани. И онда у једном тренутку нађу се још и неки тамо брадати свештеници опасних намера говорити нама ко су наши свеци, ко су наше светиње, ко су наши великани. Па време је, хрватски народе, да се пробудиш!“, казао је Гербиц.

Говор је завршио осврнувши се на актуелну политичку ситуацију у Хрватској, рекавши да је Црква сабор јачи од државног.

На крају мисе на ХТВ-у је емитовано упозорење како ставови патера Доминика Гербица везани делом уз политички говор у проповеди нису ставови Хрватске радио-телевизије.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала