Земан: Нема доказа о „руским агентима“ у складишту муниције у селу Врбјетице

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Чешке Милош Земан
Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
У извештајима контраобавештајне службе није било доказа о присуству „руских агената“ на складишту муниције у селу Врбјетице у Чешкој, где су се 2014. године догодиле две експлозије, изјавио је чешки председник Милош Земан у ванредном телевизијском обраћању путем телевизије „Прима“ и „Си-Ен-Ен прима њуз“.

„Могу да констатујем да се у извештају Информационе службе за безбедност говори о томе да нема доказа или потврда да су два агента посетила подручје Врбјетице. После експлозија у Врбетици, контраобавештајна служба рад шест година ни у једном од својих годишњих извештаја, чак ни у њиховом поверљивом делу, није ништа саопштавала о могућем учешћу (у организовању експлозија) агената руских специјалних служби“, нагласио је Земан.

Ниједна суверена држава не може дозволити да два страна агента изврше терористички напад на њеној територији у којем су погинула два чешка држављана и у којем је нанета велика материјална штета, рекао је чешки лидер. 

„С друге стране, разматрамо две верзије. Прва је да су се експлозије догодиле због непажљивог руковања муницијом, а друга ─ да су за то криви агенти страних специјалних служби“, прецизирао је Земан.
Застава Чешке - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Шеф руских обавештајаца: Оптужбе Чешке против Русије – бедна лаж, али Праг је добио своје

Председник је такође апеловао да се сачекају резултати истраге о инциденту и додао да у потпуности верује чешкој полицији и Генералном тужилаштву који води истрагу. Према његовим речима, у случају експлозија постоји још много нејасноћа, али полиција и Генерално тужилаштво раде на њиховом уклањању.

„Пре доношења закључака о експлозијама у селу Врбјетице, потребно је сачекати резултате истраге која је у току", објаснио је Земан.

Обавештајне игре

Земан није искључио могућност да је оно што се дешава око приче са експлозијама игра обавештајних служби, што би могло имати озбиљне последице по земљу.

Према његовим речима, ако се докаже да иза експлозије стоје руски агенти, онда Русија мора да плати за то, на пример, неучествовањем „Росатома“ на тендеру за изградњу нуклеарне електране „Дуковани“. 

„Ако, напротив, ова сумња (о учешћу руских обавештајних служби у инциденту) буде оповргнута, онда се ради о обавештајној игри која би могла имати озбиљне последице по политички живот Чешке“, истакао је Земан.

Он је додао да ни он ни његови сарадници нису били у контакту са представницима Русије у случају експлозије.

Према његовим речима, установљена је веза између бугарског трговца оружјем и експлозија у Врбјетици.

Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала