Демантовала, па признала: Компанија бугарског трговца оружјем чувала муницију у складишту у Чешкој

© Фото : Pixabay / Victor SapozhnikovБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Бугарски трговац оружјем Емилијан Гебрев признао је да је његова компанија „ЕМКО“ раније чувала муницију у складишту у селу Врбјетице у Чешкој, где је 2014. године дошло до две експлозије, као и да је Украјину снабдевала оружјем у јеку сукоба на истоку земље, пише „Њујорк тајмс“.
У чланку се наводи да је Гебрев у електронском писму листу „признао да је чувао муницију у складишту у Чешкој“. Реч је о складишту у селу Врбјетице на истоку земље, прецизирао је амерички лист.

Према верзији Прага, руске обавештајне службе су умешане у експлозије на тим објектима. „Њујорк тајмс“ пише, позивајући се на чешке званичнике, да је „мета“ била муниција Гебрева.

Истовремено, лист пише да је бугарски трговац оружјем такође „признао оно што је одавно демантовао – да је његова компанија „ЕМКО“ испоручивала оружје Украјини након 2014. године. Одговарајући уговори са украјинским фирмама наводно су закључени крајем 2014. године.

С тим у вези, „Њујорк тајмс“ цитира два извора, од којих је један украјински званичник. Према њиховим наводима, компанија „ЕМКО“ је „2014. године потписала уговор за испоруке артиљеријске муниције украјинским војницима“.

Како кажу извори, кутије са муницијом биле су обележене ознаком која је требало да сакрије праву локацију њихове испоруке - наводно су слате у Тајланд. То је наводно учињено „како би се спречила испорука онима у бугарској влади који су наклоњени Русији“. Међутим, Гебрев пориче да су кутије погрешно обележаване, истакнуто је у чланку.

Застава Чешке - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Шеф руских обавештајаца: Оптужбе Чешке против Русије – бедна лаж, али Праг је добио своје

Раније је Бугарска национална телевизија објавила саопштење компаније „ЕМКО“, у којем компанија негира да јој је припадала муниција уништена у екплозијама на складишту 2014. године.

Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала