Евакуисани грађани дела Београда због бомбе из Другог светског рата, приведен странац /видео/

CC0 / Pixabay / Бомба — илустрација
Бомба — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Заостала авионска бомба из Другог светског рата која је пронађена на једном градилишту на Бановом брду у Београду, требало би данас да буде уклоњена, а због комплексности посла, наложена је евакуација становника који живе у близини.

Авио-бомба америчког порекла, тежине 242 килограма, дужине 120 и пречника 35 центиметара, пронађена је приликом извођења радова у Нодиловој улици број 10, објавио је МУП.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да је евакуисано више од 1.000 грађана.

„Уклонили смо девет старих возила, а један британски држављанин није хтео да се евакуише, па смо морали да га приведемо“, рекао је Вулин за ТВ Прва.

Вулин је навео да је уклоњен први упаљач са бомбе, који је био механички, и додао да ће од тога да ли је други упаљач хемијски или механички зависити да ли ће бити изведена контролисана детонација или ће бомба бити транспортована, пренео је Танјуг.

Како је раније саопштено из општине Чукарица, део станара улица Нодилове, Миросављеве, Паштровићеве, Пожешке, Зрмањске и Владимира Радовановића, морају да напусте домове до седам часова, па све до поподне јер је завршетак акције планиран око 17 сати.

Они који не буду имали где да оду, биће евакуисани у оближњу Основну школу „Бановић Страхиња“ која због тога неће радити у понедељак, већ ће сви ђаци тог дана имати наставу на даљину.

Како је објавио РТС, само мањи број становника је одлучио да проведе дан у школи.

За слабије покретне биће обезбеђен превоз, а о оболелима од ковида бринуће екипа Дома здравља.

Градски штаб за ванредне ситуације апеловао је на грађане да отворе прозоре и спусте ролетне, евакуишу кућне љубимце, уклоне своја возила и поступају по упутствима која су добили од Градског штаба и Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

В. д. помоћника министра унутрашњих послова — начелника Сектора за ванредне ситуације, Лука Чаушић, изјавио је раније да је приоритет безбедност грађана.

„Предузећемо све мере како би наши грађани били безбедни и како би се након успешног окончања ове акције вратили својим домовима кад се за то стекну услови“, рекао је Чаушић.

Он је навео да ће у акцији, која је оцењена као високоризична, учествовати велики број припадника Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, Дирекције полиције, Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије, Сектора за људске ресурсе, као и представници Града Београда, Градског секретаријата за ванредне ситуације, Црвеног крста, волонтери градске општине Чукарица, Дома здравља Чукарица и службе Хитне помоћи.

До 17 часова доћи ће до измена у раду линија јавног превоза у Пожешкој и Паштровићевој улици.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала