Москва: Праг надувао скандал где га нема – себе сабио у ћошак, а савезнике у незгодан положај

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗдање Државне думе Руске Федерације
Здање Државне думе Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Надувавајући међународни скандал на месту где га нема, Чешка је себе и своје савезнике ставила у незгодну ситуацију због оптужби на рачун Русије и почиње то да схвата, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.
„По свему судећи, Праг је почео да схвата да је, надувавајући међународни скандал тамо где га нема, сам настрадао и доспео у несумњиво глуп положај. Укратко речено – сабили су себе у ћошак, а савезнике ставили у незгодну ситуацију, уништили односе које су дипломате годинама градиле. Сада морају да се извуку“, сматра Володин.

Према његовим речима, то је „недвосмислен пример зашто су Сједињене Америчке Државе тако активно промовисале обнављање и подмлађивање шефова држава у европским земљама“.

Заставе ЕУ и Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Русија: Опасна непромишљена подршка Европске уније Чешкој

Како је рекао, Чешка је два пута себи нанела штету.

„Лишила је своје грађане могућности да добију ефикасну руску вакцину против вируса корона, ресетовала је своју амбасаду у Москви. Чешка амбасада је постала жртва одлуке коју је Праг донео под измишљеним провокативним изговором о протеривању руских дипломата“, додао је он.

Володин сматра да се ниједна држава која има самопоштовање не понаша тако. Он је додао да је Чешка, „предавши се служењу прекоокеанском 'господару', принуђена да беспоговорно извршава туђе налоге“.

Земан објективно говорио у тешкој ситуацији

Председник руске Думе је похвалио чешког лидера који је у недељу изјавио да у извештајима контраобавештајне службе није било доказа о присуству „руских агената“ у складишту муниције у селу Врбјетице у Чешкој, где су се 2014. године догодиле две експлозије.

„Треба одати признање Милошу Земану, који је у тешкој ситуацији, када се сви потчињавају ставу Америке, говорио прилично објективно.  Руководство чешке владе је, очигледно, заузело другачији став – у корист политичкој конјунктури и желећи да заради дивиденде код својих господара “, рекао је Володин.

Такође је приметио да се чешки лидер није плашио да каже истину „иако она, по свему судећи, тамо никоме није ни потребна.

„Точак се завртео – дипломате су протеране, дошло је до скандала и прекида односа. Као резултат тога, пате људи. Европске државе све више губе своју независност. Европска унија нема свој став“, закључио је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала