Немачки министар: Не политизовати „Северни ток 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Немачки министар економије и енергетике Петер Алтмајер сматра да је погрешно повезивање реализације пројекта „Северни ток 2“ са ситуацијом око руског опозиционара Алексеја Наваљног и другим појединачним случајевима.   
„Не би требало да повезујемо завршетак ‘Северног тока 2’ са случајем Наваљни. Требало би да процењујемо и доносимо одлуку о изградњи и завршетку гасовода независно од појединачних случајева“, рекао је Алтмајер за медијску групу „Функе“.

Он је истакао да за 50 година испоруке гаса никада нису биле политичко оружје у односима између Истока и Запада. „То је ишло у прилог безбедности нашег снабдевања гасом“, објаснио је министар.

Требало би врло пажљиво да се промисли о одустајању од ове политике, додао је министар.  

Алтмајер је подсетио да је одлука о изградњи „Северног тока 2“ донета давно.

„Власти различитих европских земаља одобриле су пројекат у складу са законодавним процедурама“, додао је он.

Зграда Рајхстага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Русија: Немачка користи Наваљног за мешање у унутрашња питања Русије

Истовремено, министар економије позвао је да се обезбеди поштовање интереса Украјине и после завршетка изградње гасовода.  

„Осим тога, захваљујући изградњи такозваних терминала за пријем течног природног гаса, постарићемо се да у било ком тренутку будемо независни од испорука преко цевовода уколико Русија покуша да посредством гаса изврши политички притисак“, истакао је Алтмајер.

Министар је такође прокоментарисао и ситуацију са Наваљним, позивајући Русију „да се придржава међународних стандарда људских права“.

„Најбоље би било његово хитно ослобађање“, тврди Алтмајер.

Осврћући се на могућност увођења нових ограничења Русији због ситуације у вези са руским блогером, немачки министар је навео да „одлука о санкцијама треба да се донесе на нивоу целе Европске уније“.

Случај Наваљни

Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да би изјаве Берлина о Алексеју Наваљном могле имати за циљ дестабилизацију ситуације у Русији уочи избора за Државну думу. Портпарол руског председнка Дмитриј Песков рекао је да Кремљ не сматра да је здравље осуђеника у Русији тема од интереса за стране државе. Осим тога, Песков је нагласио да власти не прихватају никакве изјаве из иностранства у вези са Наваљним.

Симоновски суд у Москви 2. фебруара је донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени са 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

Иначе, Наваљни има две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за крађу од преко 30 милиона рубаља.

Изградња гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала