Возом 200 на сат: Како изгледа први тунел без застора и најдужи железнички вијадукт у Србији /видео/

© GORAN MILICEVIC, РЖД ИнтернешналТунел Чортановци
Тунел Чортановци - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Руска компанија РЖД Интернешнл недавно је завршила грађевинске радове на изградњи најдужег железничког вијадукта у Србији од три километра у плавном делу Дунава и првог тунела без застора "Чортановци", у оквиру градње брзе пруге на деоници Стара Пазова - Нови Сад. На Јутјубу објављен је снимак вијадукта и тунела, завршених пре планираних рокова.

Како је компанија раније саопштила, пре пуштања у рад вијадукта и тунела (што је планирано за крај 2021. године), биће изведени радови на уградњи контактне мреже, горњег строја колосека. Такође, биће спроведена испитивања пре пуштања у рад, која су планирана за јесен.

Дужина вијадукта је три километра, а висина појединих стубова 26 метара, што се може упоредити са висином осмоспратнице.

Вијадукт је пројектован на излазу из тунела "Чортановци" испред Сремских Карловаца и протеже се у плавном делу Дунава. Део објекта се налази на стрмом терену те је стога било изграђено 20 заштитних конструкција против клизишта.

Са друге стране, тунел "Чортановци" чине две паралелне цеви укупне дужине 2,2 километра. Радови на његовој изградњи одвијали су се непрекидно од септембра 2017. године и завршени су седам месеци пре уговорних рокова, навео је руски извођач радова.

У тунелу се тренутно одвија полагање горњег строја колосека.

Рок за безбедно коришћење тунела који је одређен пројектом је најмање 100 година.

Приликом изградње биле су коришћене напредне руске и међународне технологије, које су тестиране, између осталог и приликом изградње олимпијских објеката у Сочију.

Након завршетка свих радова у складу са пројектом, путнички возови ће на деоници брзе пруге Стара Пазова - Нови Сад моћи да развијају брзину до 200 километара на час, а теретни до 130 километара на час.

Поменута деоница део је ширег пројекта изградње брзе пруге на потезу Београд-Нови Сад-Суботица-Будимпешта, а уговор о набавци три електро-моторна воза за брзине од 200 километара на сат већ је потписан.

Раније је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић навео да су три електро-воза набављена по цени од око 62,2 милиона евра.

Ради се, објаснио је, о три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора, које носе ознаку Штадлер ЈИШ 200. 

Вијадукт у Бешкој - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Руси од септембра граде и Диспечерски центар за железницу у Србији /фото/

Засад је планирнао да возови саобраћају на брзој прузи Београд -– Нови Сад, коју тренутно раде руски и кинески партнери, са домаћим подизвођачима. 

"Очекујем и да већ у фебруару следеће године успоставимо комерцијалну линију до Новог Сада", рекао је Момировић.

Такође, према речима председника Србије Александра Вучића, овај потез возом ће се прелазити за пола сата и по цени од 1.000 динара, подсећа Б92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала