Петковић: Заштита Високих Дечана је заштита српског идентитета

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је, приликом посете манастиру Високи Дечани, нагласио важност ове светиње за опстанак српског народа у Покрајини.

Петковић је истакао да тај манастир представља не само материјалну ризницу од непроцењивог значаја, већ и духовну ризницу опстанка српског народа на Косову и Метохији, као и идентитета и порекла нашег народа и наше културе.

"Управо захваљујући Високим Дечанима, знамо као народ ко смо и куда треба да идемо. Због тога чинимо све да сачувамо ову велику светињу, посебно јер се она налази на листи угрожене светске културне баштине, а од ове године на листи "Европа Ностра" као једна од најугроженијих светиња и споменика у Европи. Због тога је веома важно да чувамо наше Високе Дечане и да их посећујемо јер тиме показујемо однос који имамо и према нашој историји, нашем идентитету, а на крају крајева, Високи Дечани су и чувар наше државности", нагласио је Петковић.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је да је ова посета прилика да директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића упозна са свакодневним животом у манастиру, као и са оним са чиме се монаси суочавају, преноси Косово онлајн.

"Мислим да треба да овај манастир, који је веома важан за наш народ, за нашу цркву, али је исто тако и споменик културе који је важан за све грађане на овом простору, без обзира на њихову националност и на њихову религију, и који је уосталом светски културни споменик под УНЕСКО-ом, буде адекватно заштићен и сада, и у будућности", рекао је Јањић.

Он очекује да се поштују одлуке приштинског Уставног суда о признавању 24 хектара манастирске земље, као и договор који је преко Комисије за имплементацију заштићених зона постигнут о заобилазном путу за Црну Гору, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала