Руски научник: Глобално загревање ће планету „вратити“ 35 милиона година уназад

© Фото : PixabayПромена климе на Земљи
Промена климе на Земљи - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Емисија гасова са ефектом стаклене баште повећава температуру на Земљи која ће у наредним годинама достићи ниво од пре 35 милиона година на планети, изјавио је научни сарадник Института за физику атмосфере Руске академије наука (РАН) Александар Чернокуљски.
„Температура се мењала током последњих седам милиона година. Види се да је температура у последње време опадала. Шта се сад догађа? Према различитим сценаријима, глобална температура може порасти. Према сценарију 'бизнис, као и обично' (количина антропогених емисија гасова са ефектом стаклене баште се не смањује), по којем се сада крећемо, температура ће вратити планету, негде, око 35 милиона година уназад“, рекао је Чернокуљски током излагања на фестивалу „зеленог“ еколошког биоскопа „Екочашка“.
Помрачење сунца - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Требало је „пригушити“ Сунце: Обустављен контроверзни експеримент који је подржао Бил Гејтс

Научник је навео да је глобална температура само један од климатских показатеља и зато не треба говорити да ће се на Земљи поново појавити гигантски носорози.

„Целокупан систем је био другачији. Била је сасвим другачија флора и распоред материја. Тада није постојало толико ледника, ниво океана је био другачији, као и састав атмосфере“, додао је руски научник.

Како се наводи на сајту Сверуског научно-истраживачког геолошког центра, у палеоцену, коме припада период који је навео климатолог, на Земљи су се појавили преци копитара, летећи лемури и кенгури, а почетком еоцена, настали су многи савремени представници животиња. До тада су се појавили и виши антропоидни примати и џиновски носорози. Праве кошљорибе, са потпуно окошталим скелетом, освојиле су сва мора и слатководне површине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала