Од ивице живота до „фотеље“ – за четири године

© AP Photo / Rui VieiraРајан Мејсон, бивши енглески фудбалер
Рајан Мејсон, бивши енглески фудбалер - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Након што је добио отказ под још увек неразјашњеним околностима, Жозеа Муриња је на клупи Тотенхема заменио Рајан Мејсон. Нови менаџер Спарса борио се за живот пре четири године, а сада је са 29 година најмлађи стратег Премијер лиге.

Дојучерашњи тренер млађих категорија Спарса, надао се да ће ове недеље успети да са трибина гледа прво финале Тотенхема на Вемблију још од 2015. када је и сам био играч.

Ипак, испоставило се да ће 29-огодишњак водити свој матични тим током финала Лига купа против Манчестер ситија у недељу као привремени менаџер. Мејсону је поверена улога и задатак да сруши најбољи тим Енглеске и прекине тринаестогодишњу трофејну сушу Тотенхема.

Прилику да се кали за ову амбицију, Мејсон је добио одмах по отпуштању Жозеа Муриња, на лигашком мечу против Саутемптона у среду, када је и званично позван да предводи први тим до краја сезоне.

Са места на ком је давао изјаву за новинаре пред утакмицу са Саутемптоном, могао је да види фудбалере из селекције испод 18 година свестан да би радије био са њима него да одговара на питања о Суперлиги и Тотенхему након Муриња.

А ако неко најбоље зна како изгледа кад фудбал поремети и најбоље постављене планове, то је управо Мејсон.

Нови стратег Тотенхема је у 26. години живота био принуђен да окачи копачке о клин пошто му је због фрактуре лобање коју је доживео на утакмици била потребна операција мозга, када се и сам борио за живот.

„Оно што сам преживео било је велико. Представљао сам своју земљу на фудбалском терену, што је такође огромна ствар, и морао сам да се борим са повредом што су били заиста тешки тренуци“, рекао је Мејсон.

„Пензионисање је било веома тешко, тешко јер је морало у најбољим годинама. Ништа не може да вас припреми за то. Мој примарни циљ био је да повратим своје здравље. Имао сам породицу поред себе, моја партнерка је тек родила бебу. То је поставило перспективу да су неке ствари најважније“

„Желим да будем позитиван, желим да будем срећан. Хоћу напорно да радим и уживам у сваком тренутку, да стекнем искуства којих ћу се сећати кад остарим. Можда су ме сви ти моменти док сам био играч обликовали да будем ту где сам сада“, рекао је Мурињов наследник.

Мејсон је додао да се осећа пријатно и да је на добром месту, те да се нада да то може да пренесе на играче.

Најмлађи менаџер Премијер лиге заиграо за Тотенхем са само девет година и после бројних позајмица заиграо за први тим под вођством Маурисија Поћетина, те постигао изједначујући гол у националном дресу на пријатељској утакмици против Италије у марту 2015. године.

Поћетино је често наводио Масонов изједначујући гол у ремију Лига купа против Нотингем фореста, као прекретницу у његовом лошијем старту на Вајт Харт Лејн стадиону.

Аргентинац који сада предводи Пари сен Жермен, дошао је у посету Мејсону у болници након стравичне повреде главе коју је у јануару 2017. године претрпео наступајући за Хал сити током утакмице против Челсија, те му је и међу првима пожелео најлепше жеље ове недеље.

Поћетино је такође био на челу Спарса када је Мејсон позван да у Тотенхему настави своју фудбалску каријеру у својству тренера на њиховој академији.

„У почетку нисам био сигуран шта сам желео да радим“, рекао је Мејсон.

„Волео сам фудбал, то је све што сам знао, а клуб је био сјајан према мени. Џон Мекдермот (тадашњи шеф академије) и Маурисио (Поћетино) позвали су ме назад (у клуб). Дошао сам, добио тај осећај, и ствари су еволуирале“, рекао је Мејсон.

„У последње две и по године учествовао сам на Европском такмичењу за млађе од 17, млађе од 18 и за млађе од 19 година, такође сам ангажован и у селекцији млађих од 23 године, тако да је јасно да желим да будем тренер“, додао је он.

Сада је постао најмлађи тренер у историји Премијер лиге, пет година млађи од капитена Ига Лориса, који је истовремено и један од седморице играча са којима је делио свлачионицу током свог последњег наступа за Спарсе пре пет година.

Такође је ступио на место Жозеа Муриња, менаџерске легенде која није успела да се повеже са навијачима Тотенхема, те се и сукобио са неколико играча. 

Поједини британски и европски медији су објавили да се иза отказа Жозеа Муриња крије чињеница да је рекао „не“ вођењу Тотенхема у европској Суперлиги, док је реалније да су разлог лоши резултати клуба под његовим вођством.

„Није тајна да волим овај клуб. У мом је срцу. Он ми је у крви. Одувек сам осећао везу са навијачима. Знам како је имати их са собом. Та енергија је просто невероватна, тако моћна. Нажалост, немамо их на стадиону, али желим да екипа Тотенхема  учини наше навијаче поноснима, тако да уживају да нас гледају“, поручио је нови тренер Тотенхема.

Да ли ће се Мејсон задржати у „Мурињовој фотељи“ и након завршетка сезоне остаје да се види, а ако је судити према речима легенде Тотенхема из '80-их, Клајва Алена, овакав сценарио је мало вероватан.

„Рајан је дете Тотенхема. Ушао је као веома млад играч, и обожава клуб. Рекао је праве ствари. Он је тренутно најбоља прелазна опција и његово искуство може доста доброг да донесе. Ипак, дугорочно је мало вероватно да ће он бити стални менаџер“, сматра Ален.

Некадашњи фудбалер Спарса, Џејми О'хара, сматра да би најбоља опција за Тотенхем била актуелни менаџер Лидс јунајтеда, Марсело Бијелса, иако признаје да ће бити тешко довести га са Еланд Роуда.

„Мислим да би био сјајан и да би га навијачи волели. Фанови Лидса били би уништени и настала би галама, али Спарси су већи од Лидса“, рекао је О'хара.

Милијардер из Катара је одбио амерички новац и – имао је „дебеле“ разлоге за то

Главни „зликовац“ не одустаје: Суперлига мртва? Грдно грешите

Руска револуција је спасла Европу – уз последњи поздрав из Москве

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала