Вучић из Брисела: Очекујем наставак дијалога Београда и Приштине средином маја

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Пратите нас
Надам се и очекујем позив за средину маја када је дијалог Београда и Приштине у питању, Србија ће се одазвати и желимо да буде конструктиван, рекао је председник Србије Александар Вучић који борави у Бриселу.

Оно на чему сам инсистирао је испуњавање договора, дакле Заједница српских општина и наравно слобода кретања, рекао је Вучић.

„Учествоваћемо у свакој врсти дијалога. Желели бисмо да он буде конструктиван. Друго, постоје и проблеми, пре свега у енергетици. То мора да се решава. Лајчаку сам указао на чињеницу да се Курти хвали да је гласао у Албанији. Шта бисте рекли да сам ја гласао у Грачаници или Зубином Потоку? То би био скандал светских размера, иако је то по Резулоцији 1244 наша територија“, рекао је председник.

Вучић је истакао да ако неко то уради без позивања на било који правни акт и јавно говори да иду ка уједињењу, добија благе реакције и чуђење.

Казао је да је то доказ двоструких стандарда целе међународне заједнице, на шта смо научили.

„Дакле, ви гласате на изборима у Албанији, јасно нам је шта хоћете да кажете. Кажете да ћете поднети тужбу за геноцид против Србије, јасно нам је и то. Имамо много тога да урадимо за нашу земљу. Не видим у дијалогу било каквих проблема, осим око енергетике“, изјавио је Вучић.

Председник Србије то је рекао после састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком.

На питање шта ако приштинска страна буде инсистирала на враћање дијалога на нулту тачку, Вучић каже да је то немогуће.

 Александар Вучић и  Хајко Мас - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Вучић: У Бриселу не очекујем притиске, већ разговоре о будућности Србије

„Те приче су за унутрашње потребе, ми у томе нећемо да учествујемо. Осим сутрашњег дана који је веома важан, имамо специјалну вечеру коју организују Шарл Мишел и Урсула Фон дер Лајен, то ћемо видети кад ће бити. Очекујем и у мају још један разговор. Ја сам прихватио вечерас да говорим јер има две важне теме, регионални односи, Београд и Приштина што се подразумева, али разговараћемо и о владавини права и ономе што смо у претходном периоду урадили. Постоји још једна тема. Не могу да сакријем осмех, почели смо разговоре о највећем инфраструктурном пројекту икада за Србију са Урсулом Фон дер Лајен и могу да вам кажем да сам учествовао у разговорима о нечему веома добром и буквално неће нам бити иста земља. Ако то успемо, то ће бити невероватан успех за нашу замљу, за три и по, четири и по године Србија неће личити на себе. Промениће се живот грађана. За југ Србије, централну Србију, Поморавље... Само да сутра све буде у реду“, објаснио је председник

Вучић наставља посету Бриселу, а сутра ће председника Србије примити председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен.

Председник Србије казао је да ће сутра у разговорима са европским званичницима главне теме, поред дијалога Београда и Приштине, бити и односи у региону, као и напредак у области владавине права који је Србија остварила.

У седишту ЕК, Вучић ће се састати и са европским комесаром за проширење, Оливером Вархејијем.

Потпредседник Европске комисије и шеф дипломатије ЕУ, Жозеп Борељ, поводом посете председника Вучића, организоваће радни ручак у Бриселу.

После тога је планирано да се Борељ и Вучић обрате медијима из Европске службе за спољне послове.

У поподневним часовима, председник Вучић састаће се и са известиоцем Европског парламента за Србију, Владимиром Билчиком.

Радна посета председника Србије Бриселу завршава се вечером коју у част председника Вучића и делегације из Београда организује председник Европског савета, Шарл Мишел.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала