Лавров о експлозији у складишту муниције: Чешка прекршила међународне споразуме

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
Реакција представника чешких власти на речи председника земље Милоша Земана о истрази инцидента у Врбјетици говори о томе да за ауторе таквих реакција не постоје верзије онога што се догодило, осим кривице Русије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Председник Земан, као што знате, само је предложио да се настави проучавање свих верзија онога што се догодило пре седам година у складишту у Врбетици, ништа више. А чињеница да је на ову апсолутно разумну изјаву уследила реакција, укључујући, по мом мишљењу, из руководства парламента, које је оптужило председника Земана да омета истрагу, говори само једно: да је неко, укључујући и оне који дају такве изјаве, већ све одлучио за себе и утврдио да не постоје друге верзије, осим кривице Русије. Иако истовремено руководство чешког тужилаштва наводи да је истрага у току“, рекао је министар.

Шеф руске дипломатије сматра да узроцима експлозије треба да се позабави Европска унија.

„Сви ови замршени коментари и изјаве су емотивни, не баш разумни, рекао бих... Свим овим би требало да се позабави Европска унија, све се то догодило на њеној територији“, додао је Лавров.

Поглед на Праг - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Чешка: Земанов говор о експлозијама у складишту муниције највише обрадовао Москву

Лавров је додао да је складиштење муниције у чешком селу Врбјетице могло да крши бројне међународне споразуме.

„Колико се може претпоставити, судећи по коментарима стручњака, све се догодило због кршење читавог низа норми и правила која важе у ЕУ. Постоје суштинске назнаке да су прекршене и међународне конвенције, укључујући Отавску конвенцију, која забрањује противпешадијске мине, и такозвани споразум о трговини оружјем, чији су потписници, колико ја знам, све чланице Европске уније“, објаснио је министар.

Премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

Председник Чешке Милош Земан у недељу је у вези са експлозијама на складишту муниције 2014. године саопштио да у извештајима контраобавештајне службе није било доказа о присуству „руских агената“ у складишту.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала