Може ли Србија да спроведе зелену енергетску транзицију и очува енергетску независност? /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Србија је добила четири нова закона из области рударства и енергетике и Закон о климатским променама, најављено је писање стратегије развоја енергетике од 2050. године и националног плана за климу и енергетику. Све је у духу европских законских регулатива и спровођења циљева Париског споразума.

И, све је то за похвалу. Али, поставља се питање можемо ли ту енергетску транзицију ка зеленој енергији спровести, а да не угрозимо енергетску безбедност и стабилност снабдевања тржишта енергентима, пре свега електричном енергијом. Јер, да подсетимо, оно што је пред Србијом, која више од 70 одсто струје производи из угља је прелазак на производњу струје из обновљивих извора енергије уместо у термоелектранама на угаљ.

Ту се намеће и питање будућности Електропривреде Србије, не само због пословања већ и тога што избацивање угља из термосектора значи гашење око 17.000 радних места у овој компанији и отприлике толико у пратећој индустрији.

О томе како спровести зелену енергетску транзицију што безболније, и економски и социјално у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговарала је са др Александром Томић, председницом Парламентарног форума за енергетску политику Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала