Откривени ретки докази: Како су се викинзи спремали за крај света

CC0 / / Викинг - стилизација
Викинг - стилизација - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
У пећини на Исланду aрхеолози су открили остатке ретких артефаката са Блиског истока којe су Викинзи повезали са Рагнароком, идејом последњих времена у којем би богови били побијени, а свет изгорео.

Пећина се налази уз вулкан који је еруптирао пре скоро 1.100 година. У време те ерупције, Викинзи су освајали Исланд. „Ова ерупција сигурно је узнемирила и представљала егзистенцијални изазов за новопечене досељенике Исланда“, објавио је тим истраживача у часопису „Џурнал оф археолоџикал сајенс“.

Археолошки радови показују да су након хлађења лаве Викинзи ушли у пећину и од камена изградили структуру у облику чамца. Ту су као жртве спаљивали кости оваца, коза, говеда, коња и свиња. Можда су то чинили како би одвратили Рагнарок.

У близини су археолози открили 63 перле, од којих су три пореклом из Ирака, рекао је Кевин Смит, заменик директора и главни кустос Музеја антропологије Хафенрефер, који предводи тим који истражује пећину. Тим је такође у близини камене структуре пронашао остатке орпимента, минерала из источне Турске. Овај минерал се тада користио за украшавање предмета, али је у Скандинавији пронађено врло мало примерака.

„Проналазак у овој пећини био је велики шок“, рекао је Смит, пише Лајв сајенс.

„Историјски записи показују да су Викинзи пећину повезали са Суртром, дивом у нордијској митологији који на крају света изазива низ догађаја познатих као Рагнарок. Према викиншкој митологији, „свет ће се завршити када Суртр, елементарно биће присутно у светској творевини, убије последњег од богова у бици код Рагнарока, а затим ће свет захватити пламен“, написао је тим у часопису.

Мистерија пећине

Археолози не знају зашто је у пећини остало тако ретко благо са Блиског истока. Викинзи су путовали чак до тамо и ова роба је трговинским путевима можда дошла до Исланда.

А друга могућност је да су покушали да умилостиве Суртра, у нади да ће се уздржати од уништавања света. Трећа је да је роба требало да ојача Фреира, викиншког бога плодности који се борио са Суртром.

У причи о Рагнароку, Фреир умире борећи се са Суртром и не може да заустави крај света. Присуство бројних животињских костију – животиње су део наратива плодности с обзиром на то да се размножавају – подржава идеју да су предмети постављени у пећину да би ојачали Фреира у нади да би могао да победи Суртра и заустави Рагнарок, рекао је Смит.

Прелазак у хришћанство

На Исланду хришћанство је прихваћено пре око 1.000 година, убрзо пошто су престали да остављају предмете у пећини. Последњи предмети смештени у каменој структури у облику чамца укључују „сет тегова са вагом, од који је један у облику хришћанског крста“, написао је тим.

Међутим, чак и када су исландски људи прихватили хришћанство, они су и даље повезивали пећину са крајем света. Једна исландска традиција сматра да је пећина „место на којем ће Сатана изићи на Судњи дан“, написао је тим.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала