Период између примања прве и друге дозе „Спутњика Ве“ би могао да се повећа до три месеца

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијаВакцинација у Русији
Вакцинација у Русији - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
Временски период између прве и друге дозе вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) би могао да се повећа са 21 дана до три месеца, што неће утицати на квалитет вакцинације, а у неком случајевима ће и побошљати имуни одговор, изјавио је директор центра „Гамалеј“ Александар Гинцбург.
„Што се тиче вакцине 'Спутњик Ве', коју је произвео наш истраживачки центар, сматрамо да се може повећати минимални временски размак између прве и друге вакцинације у односу на раније одобрене три недеље - до три месеца. Повећање интервала неће утицати на имуни одговор који ствара вакцина, а у неким случајевима ће га ојачати и продужити“, истакао је Гинцбург.

Он је прецизирао да је такав закључак донет на основу искуства примене вакцина са коришћењем идентичне аденовирусне платформе, као и захваљујући успешним кампањама вакцинације становништва у Русији и многим страним државама.

„Сматрамо да ће у условима изузетно високе потражње за вакцином међу становништвом та одлука омогућити да се значајно убрза имунизација становништва. Свако национално регулаторно тело треба само да одлучи да ли ће задржати 21. дневни размак између примања вакцина или ће га повећати до три месеца“, рекао је он и додао да ће у Русији тај интервал остати исти.

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала