Русија позива ЕУ и САД: Не мешајте се у унутрашње ствари Молдавије

© AFP 2023 / Daniel MihailescuМолдавска застава испод Тријумфалне капије у Кишињеву
Молдавска застава испод Тријумфалне капије у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
Москва позива Брисел и Вашингтон да се уздрже од мешања у унутрашње ствари Кишињева, наводи се у коментару портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове о ситуацији у Молдавији.

Између осталог, МИП Русије наводи да је „више пута скретао пажњу на директно мешање САД и ЕУ у унутрашње политичке процесе у Молдавији, њихову очигледну политичку ангажованост која доводи до још веће поларизације молдавског друштва“.

„Поново позивамо колеге из САД и ЕУ да се уздрже од мешања у унутрашње ствари Молдавије и не излазе ван оквира норми дипломатске етике“, саопштила је Захарова.

По њеним речима, прошле недеље су западни представници наставили покушаје мешања у унутрашње ствари републике. Повод је послужила Декларација о Уставном суду коју је усвојио парламент у којој су посланици изразили неслагање са његовом одлуком о постојању услова за распуштање парламента. Други повод је одлука парламентараца да укину одлуку из 2019. године о именовању садашњег председника Уставног суда.

Одмах након доношења ових одлука своју забринутост су изразили председник Европског савета Шарл Мишел и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, видевши у томе „напад на независност Уставног суда“ и чак уставни поредак републике. Своју забринутост овим поводом изразили су и други европски званичници.

„Индикативно је да, док позивају парламент републике да поштује одлуке Уставног суда, представници САД и ЕУ одбијају да покажу исто поштовање према поступцима молдавских законодаваца. Оваква селективност у оценама још једном потврђује да је за њих геополитички вектор важнији, од „демократских вредности“, које штите“, нагласила је Захарова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала