Трећа доза кинеске вакцине само за оне са слабијим имунолошким одговором?

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација у Србији
Вакцинација у Србији - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
Извесно је да ће бити потребна трећа доза кинеске вакцине Синофарм против ковид-19, али не за све вакцинисане, већ за оне код којих је настао блажи имунолошки одговор или његов изостанак, изјавила је Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

Марија Гњатовић, научни сарадник ИНЕП-а, рекла је за ТВ К1 да је сада сасвим јасно да ће вакцине новије технологије стварати дугорочнију заштиту, минимум годину дана, истичући да су све вакцине безбедне с тим што кинеска касније ствара антитела.

„Синофарм је врло безбедна, класична вакцина, али слабија је мало. Мана вакцине је што касније делује“, рекла је Гњатовићева.

Она је казала да вакцинација делује да они који немају антитела, у контакту са вирусом јако брзо развију заштиту, додајући да није потврђено ниједно угрожавајуће дејство након примене вакцине.

„У питању су очекиване реакције, малаксалост, температура, бол на месту убода“, навела је Гњатовићева.

Она се осврнула и на нову варијанту вируса којом је заражен велики број људи у Индији, указујући да не постоје научни докази да ли је тај сој опаснији у смислу изазивања теже клиничке слике или бржег ширења вируса, пренео је Танјуг.

„Тај вирус је за праћење и строгу контролу“, поручила је.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала