Усташе су пре нациста започеле „коначно решење“: Израелски стручњак о геноциду у НДХ

CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Адолф Хитлер и Анте Павелић
Адолф Хитлер и Анте Павелић - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
Поводом 80 година од успостављања Независне државе Хрватске (НДХ) и Дана пробоја јасеновачких затвореника у Лондону је одржана међународна онлајн конференција о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ током Другог светског рата.

На конференцији, у организацији Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст, учествовао је експерт за Аушвиц и судски вештак проф. др Гидеон Грајф који је говорио о сличностима и разликама Аушвица и Јасеновца указујући да је „усташко коначно решење“ почело шест месеци пре „нацистичког коначног решења“, 28.априла у Гудовцу код Бјеловара.

Директорка Фондације Драгана Томашевић говорила је о страдањима у селима Шарговац, Дракулић, Мотике, Рудник Раковац и основној школи у Шарговцу у којима је убијено 2.370 старих и жена, а међу њима и 551 дете.

Шеф представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић подсетио је да је Народна скупштина РС 2016.године усвојила Декларацију о геноциду над Србима у НДХ током Другог светског рата.

Он је рекао да се јасеновачка архива чува у Музеју Холокауста у Вашингтону, а да ју је српска војска током рата деведесетих спасила од уништења и годинама је чувана на различитим локацијама.

У саопштењу Фондације подсећа се да је 23. и 24. априла у САД приказан документарни филм „Заборављени геноциди – грех тишине“, у којем се, како се наводи, прави паралела између геноцида над Јерменима и над Србима, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала