Вицепремијер Чешке: Постоји само једна верзија догађаја на складишту муниције

© AFP 2023 / RADEK MICAПрви потпредседник владе Чешке Јан Хамачек
Први потпредседник владе Чешке Јан Хамачек - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
Пратите нас
У случају Врбетице постоји само једна верзија, она која се односи на пребацивање припадника стране обавештајне службе преко територије Чешке, изјавио је први потпредседник владе Чешке Јан Хамачек.

„Колико знам, у овом случају постоји само једна верзија истраге и она је повезана са кретањем (широм Чешке Републике) припадника (спољне обавештајне службе) јединице 29155“, рекао је Хамачек.

„Полазили смо од информација које су нам дале не само контраобавештајне службе, већ и полиција и Генерално тужилаштво. На основу тих информација ми смо, као Чешка Република, реаговали врло чврсто, јер су докази били убедљиви“, нагласио је Хамачек.

Председник Чешке Милош Земан у недељу је у вези са експлозијама на складишту муниције 2014. године изјавио да у извештајима контраобавештајне службе није било доказа о присуству „руских агената“ у складишту.

Према речима Земана, разматрају се две верзије. Прва је да су се експлозије догодиле због непажљивог руковања муницијом, а друга ─ да су за инцидент одговорне стране специјалне службе. Како је рекао, обе верзије треба пажљиво проверити.

Премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала