„Сменио сам их све“: Градоначелник Будве објашњава зашто треба да буде председник Црне Горе /видео/

© Sputnik / Дејан СимићПредседник општине Будва Марко Бато Царевић
Председник општине Будва Марко Бато Царевић  - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Кривокапићева влада је требало да донесе посебан закон - Lex specialis, како би сменила све Милове људе. Овако, Ђукановић влада Црном Гором иако је смењен, а постоји и опасност и да се ДПС потпуно врати на власт.

Ово за Спутњик каже председник општине Будва Марко Бато Царевић, човек који је био носилац промена и чија политичка каријера иде узлазном линијом. Толико, да би могао бити и озбиљан кандидат на наредним председничким изборима.

Као члан Нове српске демократије која је део Демократског фронта подржали сте формирање нове црногорске владе.  Да ли је прошло довољно времена да можете да оцените њен учинак?

- Нисам задовољан новом црногорском Владом, јер, ако се по јутру дан познаје онда ова власт не иде у оном смеру који смо желели. Ипак, премијер Кривокапић има подршку али нису сви министри на висини задатка. Знам да није лако, јер је наслеђен режим Мила Ђукановића који је био симбол корупције, криминала и непотизма. Наслеђен је и економски суноврат. Ђукановић је вешто спровео законе са којима га је тешко демонтирати и то кочи Кривокапићеву администрацију. Влада треба да траје што дуже, а да се упоредо врши демонтажа бившег режима. Избори у Никшићу су показали да Ђукановић није поражен, да он и данас води Црну Гору, без обзира што је Влада смењена, и постоји опасност да се ДПС врати на власт.

Која су то горућа питања у Црној Гори која треба решити?

- На локалном нивоу сам имао потпуно другачији приступ -  сменио сам све што је било у мојој ингеренцији да нас нико не би опструирао.  Чини ми се да је ова Влада требало да донесе лекс специјалис, да све смени и да постави своје људе. Након тога требало је да буде изгласан Закон о тужилаштву што је и било договорено на нивоу владајуће коалиције али су на жалост партнери рекли да то није по стандардима ЕУ.  Ништа мање није битан ни Закон о пореклу имовине, јер је наша земља најзадуженија у Европи и нема економску будућност те због тога све треба преиспитати. Убеђен сам да и премијер и сви његови министри желе да се обрачунају са криминалом  и корупцијом али, ипак, ову државу и даље води Ђукановић. Требало је ићи пречицама и то уз помоћ страних амбасада , јер Црна Гора није баш демократско друштво.

Питам Вас све ово зато што сте се изјаснили да бисте могли да будете и председнички кандидат. Чиме бисте себе препоручили?

- Као свугде у свету, на тако одговорна места треба да дођу препознатљиви људи који иза себе имају резултате. Немам императив да је то моје животно питање али сам једини из приватног сектора, обезбеђен сам и материјално и морално. Веома сам растерећен, мени не треба ништа друго осим да створим правну државу која ће да се обрачуна са корупцијом и криминалом, а знам да бих у томе успео. Ипак, ја о томе не одлучујем, само сам рекао да сам спреман – ако дође понуда, прихватићу је, ако не дође, ја ћу се и даље борити на исти начин.

Да ли су вас предложили до сада неки општински одбори или имате назнаке да би то могли да ураде? Како би на то гледали садашњи лидери ДФ-а?

- Мени се обраћају грађани и ја их упућујем на странку, јер морамо да чувамо Демократски фронт као зеницу ока. То је једина патриотска странка која се бори за очување традиционалне Црне Горе и српског народа на том простору. Не желим да моје име изазове било какву турбуленцију у странци. Што се тиче односа са осталим лидерима ДФ-а биће прилике да их питате шта мисле о том мом предлогу, јер до председничких избора има времена.

Подржавали сте премијера Здравка Кривокапића у предизборној кампањи, мислите ли и данас да је у стању да се носи са све већим изазовима који га чекају?

- Не бих волео да испадне да га ја нешто критикујем али ће њега препоручити резултати - или да остане или да оде.  Са Кривокапићем сам се први пут срео на позив Андрије Мандића да га пратим по Црној Гори у предизборној кампањи. Имао је подршку коју има и сада али он ради озбиљан посао који мора да покаже резултате.

Постоји ли решење за сукоб између министра правде и премијера због Сребренице?

- Премијер је требало да покуша да се договори са министром правде Владимиром Лепосавићем за столом. Све ово ће Кривокапићу бити један од најтежих удараца и на то је требало да рачуна. Када бих се нашао на премијеровом месту покушао бих то раније да решим. Није пракса да тренер мења играча који је управо дао гол у шестом или седмом минуту. Лепосавић јесте заслужио жути картон, јер је морао да поштује све међународне обавезе које је Црна Гора преузела. Треба се подсетити да је јунак паметноме водио коња,  мора бити више мудрости, а за мудрост је неопходно искуство.

© Sputnik / Дејан СимићПредседник општине Будва Марко Бато Царевић са уредницом Спутњика Наташом Милосављевић
„Сменио сам их све“: Градоначелник Будве објашњава зашто треба да буде председник Црне Горе /видео/ - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Председник општине Будва Марко Бато Царевић са уредницом Спутњика Наташом Милосављевић

Ниво тензија се у Црној Гори не смањује. Група грађана „Црногорско прољеће” прети да од Владе и Скупштине неће остати ни један једини каменчић уколико се не објави Темељни уговор са СПЦ. Брине ли Вас то?

- У Црној Гори се спроводи пројекат етничког чишћења Срба и стварања црногорске државе са већинским црногорским становништвом. Тај пројекат је, међутим, немогућ, јер је у нашој земљи већинско српско становништво. Треба сви да знају да нам је већ укинут језик и писмо, а требало је и црква. Нормално је да се Мило Ђукановић љути што у томе није успео. Са свим другим верским заједницама је потписан уговор без упознавања јавности шта у њима пише. Ако се тражи да се о Темељном уговору са СПЦ расправља у Парламенту, онда треба вратити у исти поступак и већ усвојене акте са осталим верским заједницама. Због свега овога је веома битно да се обави и попис по истом формулару и истим питањима која су била 2011.

Избори у Никшићу су били потврда нове владајуће коалиције али после месец и по дана још није одлучено ко ће бити председник општине - шта је препрека?

- Тек пре неколико дана су објављени коначни резултати у „Службеном листу” што не значи да сагласност није могла и раније да се постигне. Увек сам био за то да се поштује изборна воља грађана, а листа коју је предводио Марко Ковачевић је освојила 12 одборничких мандата, наспрам 11 Демократа.  Не знам зашто се чекало али имамо најаве да ће све то бити завршено после васкршњих празника. Ипак, занимљиво је да ће у наредном периоду на политичкој сцени доћи до прегруписавања.

Ближе се избори у Херцег Новом, а листа ДФ се зове „За будућност Херцег Новог и Боке”, хоћете ли се укључити у овај финиш кампање као у Никшићу?

- Увек сам ту да подржим, јер у све улазим патриотски, желим да наша земља буде Његошева Црна Гора која ће бити правна држава, угледна, у којој ће свако имати своју цркву и у којој ће се живети слободно, без шиканирања.

Каква су очекивања од ове туристичке сезоне, шта се дешава са авионима који је требало да стигну из Руске федерације?

- Када бих се ја питао, ишао бих код председника Путина, председника Владе, министра туризма Русије, да их замолим да схвате да је у Црној Гори специфична ситуација, да имају на уму да смо ми православни народ и да смо у великом проблему и да највише испашта наш народ. Са друге стране, разумем и незадовољство званичном политиком Црне Горе али се ја надам да ћемо и то променити и да ћемо испоштовати оно што је говорио премијер Кривокапић, а то је да идемо према укидању санкција Русији и успостављању братских односа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала