Додик: Немогуће је очекивати да Срби подрже признање Косова, а да Република Српска остане у БиХ

© AP Photo / Amel EmricПредседништво БиХ Милорад Додик Жељко Комшић Шефик Џаферовић
Председништво БиХ Милорад Додик Жељко Комшић Шефик Џаферовић - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Немогуће је очекивати да Срби подрже признање Косова као независне државе,а да Републику Српску оставе у БиХ, јер две готово идентичне ситуције не могу имати два различита решења, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик после разговора трочланог председништва са шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борељом.

Чланови Председништва БиХ разговарали су вечерас са Борељом, а српски члан и председавајући Председништва Милорад Додик потврдио је да се разговарало о нон пејперу и актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Додик: „Да смо се ослонили само на Европу...“ /видео/

Додик је рекао да је током онлајн састанка од Високог представника Европске уније за спољну послове и безбедносну политику и потпредседника ЕК добио уверавање да ће Европска унија испручито БиХ одређену количину вакцина у наредном периоду.

Додик је навео да је став Републике Српске да треба водити разговоре у оквиру БиХ о свим отвореним питањима и да је проблем БиХ у бошњачкој политици реинтеграције и неимплементације Дејтонског споразума, преноси РТРС.

Након састанка Додик је рекао да Бошњаци упорно желе да реинтегришу БиХ како они замишљају, а то значи да у њој нема ни Срба ни Хрвата.

Додик сматра да је немогуће очекивати да Срби подрже признање Косова као независне државе,а да Републику Српску оставе у БиХ, јер две готово идентичне ситуције не могу имати два различита решења. Он је навео да је овакав став током састанка изазвао реакцију друга два члана Председништва, а Жељко Комшић је напустио састанак након Додикове твдрње да је незгодно да Председништво води преговоре, јер је Комшић његов члан којег остали представници хрватског народа не сматрају легитимним.

Одржавање састанка су потврдили и из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) и између осталог навели да је Борељ изразио забринутост због све чешће националистичке и реторике подела у земљи, да је апеловао на чланове Председништва да се укључе у међусобни дијалог и да подстичу окружење које погодује јединству, консензусу и конструктивном ангажману у интересу грађана БиХ, кроз смањење политичких тензија и промовисање помирења.

Високи представник је поновно нагласио посвећеност ЕУ европској перспективи Босне и Херцеговине као јединствене, целовите и суверене земље, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала