И у Приштини машу са својим „нон пејпером“: Коха објавила под којим условима Србија признаје Косово

© Flickr / KosovoFutureMaker/John S. and James L. Knight FoundationЗаставе Србије и непризнатог Косова
Заставе Србије и непризнатог Косова - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
После наводног словеначког „нон пејпера“ који предлаже промену граница на Балкану, медији у Приштини су објавили документ за који наводе да су га припремиле Француска и Немачка за наставак дијалога Београда и Приштине, а којим је предвиђено да се он заврши међусобним признањем две стране.

Наиме, приштинска „Коха“ је под ознаком „ексклузивно“ објавила да је дошла у посед тог наводног документа који предвиђа оквир за даље преговоре.

„Коха“ наводи да је у редакцију стигао документ за који се каже да је „нон пејпер“ који су припремиле Немачка и Француска, као заједничку иницијативу ове две земље за наставак дијалога и његово закључивање коначним споразумом.

Такође, наводи се да би се на Косову створио „аутономни округ северног Косова“ у складу са законима и Уставом Косова. Српска православна црква имаће „привилегован статус“, док би Србија након ратификације правно обавезујућег споразума била дужна да „не омета чланство Косова у међународним и регионалним организацијама“, пренео је портал Косово онлајн.

„Процес би требало да буде завршен пре краја фебруара 2022. године“, каже се у том наводном документу.

Процес ће, пише „Коха“, бити заснован на неколико кључних елемената, поштујући Паришку повељу, Завршни акт из Хелсинкија и водећа начела Контакт групе за одређивање статуса Косова из 2005. године и осигуравање свих договора постигнутих током дијалога у Бриселу.

Што се тиче споразума који би требало да садржи овај документ, предлаже се да ће „свака странка, према међународном праву, поштовати ​​суверенитет, територијални интегритет и независност друге стране“.

„Странке потврђују да ће регулисати своје границе и разграничити се само узајамним договором, да ће спорове решавати мирним путем и да ће се суздржати од претњи или употребе насиља у складу с европским духом решавања спорова дијалогом. Обе стране требало би да теже јачању међусобног поверења, добре воље и толеранције и заједнички ће радити на спровођењу мира, стабилности и развоја у регији. ЕУ би у име обе стране требала ангажовати независно тело за разграничење границе између странака“.

Стране би такође требало да се договоре о успостављању „аутономног округа северног Косова“ као посебне административне јединице регионалне самоуправе на Косову, која би имала право регулисања закона на регионалној основи у областима економије, финансија, власништво над инфраструктуром, културом, образовањем, здравством, социјалном заштитом, правосуђем, полицијском службом, урбаним развојем и европском сарадњом, у складу са Уставом Косова и законодавством локалне самоуправе.

Према овом плану, чију истинитост новине нису могле потврдити, „Аутономни округ Северно Косово“ обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села.

Аутентичност овог документа новине нису могле да потврде, али „Коха“ се позива на тумачења дипломата с којима је разговарала и који су наводно потврдили да су тачке наведене у њему у складу с оним о чему се очекује да ће се разговарати у дијалогу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала