Мутације индијског соја вируса корона отпорне на антитела – руска вакцина заштитник

© Sputnik / Chedly Ben Ibrahim / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина "Спутњик Ве"
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Мутације индијског соја вируса корона указују на његову високу заразност и отпорност на антитела како код особа које су прележале ковид 19, тако и код људи који су се вакцинисали против те болести, саопштено је РИА „Новости“ из прес-службе Светске здравствене организације (СЗО). Творци руске вакцине саопштавају да је ефикасна против индијског соја.

Према подацима СЗО, у Индији су откривени нови сојеви вируса корона, укључујући и B.1.617.

„То је сој са мутацијама E484Q и L452R, који је први пут откривен у Индији у узорцима који су узети 1. децембра 2020. године. Проучавање тих мутација се наставља“, саопштено је из организације.

Како је рекао директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург, вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) биће ефикасна и против индијске мутације вируса корона.

„Вакцина 'Спутњик Ве' (Sputnik V) биће ефикасна и против индијске мутације, јер двострука вакцинација 'Спутњиком Ве' ствара висок титар заштитних имуноглобулина, чак и уколико је антиген измењен“, објаснио је Гинцбург.

Према прелиминарним резултатима истраживања, мутација L452R у стању је да утиче на ефикасност појединих врста лечења моноклонским антителима. Са друге стране, E484Q може довести до неутрализације антитела. Дакле, антитела која су се појавила код особе која је прележала ковид 19 не помажу у борби против индијских мутација.Притом, нови сој такође има висок степен вируленције (способност инфективног агенса да изазове болест или смрт организма), као и сојеви из Велике Британије, Јужне Африке и Бразила.

СЗО засад није открила шта је утицало на мутацију вируса у Индији. Један од фактора би могао бити одржавање масовних догађаја који су повећали ширење вируса, као и ублажавање мера уведених у циљу спречавања ширења корона вируса у земљи.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала