Рат тајним папирима: Шта тачно Запад очекује од Србије и колико је спремна да попусти

CC0 / Pexels/Andrea Piacquadio / Папири, документа
Папири, документа - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Поплава нон-пејпера, тајним папирима који „плутају“ Балканом испипавање су пулса - на шта је Србија спремна, а на шта не. То је поента и словеначког папира који се односио на Босну и Херцеговину и новог који се односи на решење косовског питања, каже нам Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне политике.

Деђански истиче да ни један ни други папир нису случајно лансирани у јавност. У њима је, наиме, потенцијални списак жеља запада – шта тачно очекују да Србија пристане.

„Такође је јасно да иза оба „непостојећа“ документа стоје они који желе да притисну Србију да пристане на нешто што јој не одговара, а све је и „упозорење“ шта се од ње очекује и о којим потенцијалним решењима би могла да размишља,“ каже наш саговорник.

Наравно, Србија има своје циљеве и ни један нон–пејпер је неће натерати да промени мишљење ако је оно на штету српског народа.

Рат тајним папирима - тестирање граница Србије

„На пробни балон за БиХ и РС из Словеније, дали смо свој одговор, није се „примио“. А сада са Косова опет покушавају да објасне како Србија опет треба да се одрекне нечег свог, како би Косово постало независна држава,“ каже наш саговорник.  

По његовим речима, косовски нон-пејпер је донекле лукавији од словеначког јер су у њему апострофиране неке тачке које би Србији и одговарале, као што је аутономија СПЦ на пример.

„Ипак, мислим да су то само замке и да се покушава преко оваквих прича да се види докле је Србија спремна да иде у попуштању. Мада, јасно је да без озбиљних уступака Србији и договора који би задовољио обе стране -  решења нема. Ту никакви нон-пејпери неће помоћи,“ каже он.   

Поента је само да они покушавају да виде да ли смо ми спремни да попустимо.

„Али, наша позиција је чврста, прихватљиво би било неко свеобухватно решење где ће и српски народ бити задовољан,“ каже наш саговорник.

Нон-пејпер дипломатска тактика

Деђански објашњава да у дипломатском језику термин нон-пејпер укључује она документа које један актер неформално подноси како би тестирао прихватање предлога или нацрта уговора међу осталим странама.

„Ако такав рад наиђе на отпор, може се повући у било ком тренутку јер није службени документ, већ необавезујући дискусиони чланак,“  додаје наш саговорник.

Нон-пејпер је написан на папиру без заглавља и не садржи наслов, образац за унос или затварање, датум, потпис или званични печат како би се избегла тежина формалне писане изјаве и спречило да папир као документ буде прослеђен једној од укључених страна...

Детаљи папира за Косово

„Коха диторе“ је објавио садржај наводног нон-пејпера у ком је наведено да ће „Косово и Србија међусобно поштовати суверенитет и територијални интегритет, а постојаће и аутономна област Север Косова. Међу осталим тачкама, лист наводи да ће Српска православна црква имати посебан статус, док ће Митровица бити заједничка економска зона.

Према овом документу је предвиђено и да буду примењени сви до сада постигнути споразуми, а да коначни договор буде постигнут до фебруара 2022. године.

Како наводи овај лист, редакција је добила документ за који се каже да је „нон-пејпер“ који су припремиле Немачка и Француска, као заједничку иницијативу ове две земље за наставак дијалога и његово закључивање коначним споразумом.

Немачка демантује косовски лист 

Аутентичност овог документа лист Коха Диторе није могао да потврди, али у тексту наводе да су им неке дипломате са којима су разговарали потврдиле да су тачке поменуте у документу мање-више у складу са оним о чему се разговара у дијалогу.

У међувремену, немачки амбасадор на Косову Јерн Роде изјавио је да је такозвани француско-немачки „нон пејпер“ у издању Коха диторе лажна вест.

„Можда постоји документ, али сигурно није француско-немачки. Потпуно подржавамо дијалог који воде ЕУ и Мирослав Лајчак, како је прошлог четвртка у Приштини поновио немачки министар спољних послова Мас“, написао је Роде на Твитеру.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала