Русија покренула производњу првог у свету комбинованог теста за четири инфекције

© Фото : Federal Biomedical AgencyЛабораторија ФМБА Русије
Лабораторија ФМБА Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Руска биотехнолошка компанија „Биопалитра“ покренула је у Санкт Петербургу серијску производњу првог у свету комбинованог теста „Мултискрин“ (МультиСКРИН) за дијагностиковање ХИВ-а, хепатитиса Б и Ц, сифилиса – тест омогућава да се истовремено провери присуство те четири болести.

Према речима директора за развој „Биопалитре“ Андреја Березина, тржиште тестова на хепатитисе, сифилисе, ХИВ процењује се на 6,7 милијарди рубаља, а тренутно компанија заузима око седам одсто тржишта у сфери тестова за ХИВ. То искуство је омогућило компанији да одлучи да направи комбиновани тест.

„Наше искуство је омогућило да израдимо такав систем, који омогућава да се једном анализом истовремено раде четири теста. То ће омогућити да се смањи број увозних тестова, да се повећа извозни потенцијал земље, а за наше производе већ су показале интересовање земље са Блиског истока. Најважније је да се смање труд и време утрошено на тестове. Резултати истраживања могу се сазнати отприлике након два часа, што је три пута брже него сад“, рекао је Березин.

Према наводима компаније, тренутно у свету нема таквих тестова који на молекуларном нивоу могу дијагностиковати четири инфекције у једној анализи. То је у потпуности руски производ.

Планирани производни капацитет покренуте производње је око 5,76 милиона тестова годишње.

„Биопалитра“ очекује да ће њихов нови тест отворити перспективно тржиште за комбиноване тестове.

Како је саопштено из компаније, планиран је развој технологије и ускоро ће почети да раде на стварању мултиплекс технологије – теста који неће само показати да ли је резултат позитиван или негативан. него и који је вирус дао такав резултат.

Генерални директор компаније „Биопалитра“ Владимир Окруљ изјавио је да је за покретање серијске производње тестова компанија уложила својих 80 милиона рубаља (око 883.000 евра), а руски Фонд за индустријски развој је обезбедио зајам од 50,7 милиона рубаља (око 559.000 евра).

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала