Зеленски да послуша глас разума: Мински споразуми остају једини излаз из ћорсокака

© REUTERS / Ukrainian Presidential Press ServiceВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Пратите нас
Украјинском председнику Владимиру Зеленском било би боље да послуша глас разума него што предлаже ревизију Минских споразума, који су, како сматрају руски експерти, били и остали једини пут за излаз из ћорсокака на истоку Украјине.

Зеленски је предложио је ревизију Минских споразума и проширење састава учесника у преговорима у „нормандијском формату“, тако да укључи и Сједињене Државе. За портпарола руског председника Дмитрија Пескова изјаве Зеленског о потреби промене минског преговарачког формата за решавање ситуације у Донбасу представљају алармантан сигнал. Директан дијалог са Доњеском и Луганском републиком и спровођење Минских споразума су једини исправан корак за украјинске власти, уверени су у Кремљу.

Из Стејт департмента дотле поручују да подржавају Минске споразуме као основу за решавање ситуације на истоку Украјине.

Мински споразуми нуде излаз из ћорсокака

Војни експерт Александар Жилин каже да се Зеленски обраћањем преко затворених канала Бајдену са захтевом да се и Сједињене Државе укључе у Минске споразуме, надао директној подршци. То се међутим, верује Жилин, никада неће догодити јер Вашингтон неће тако непромишљено потписивати ништа ради интереса Украјине.

„Видимо да Американци лицемерно користе Минске споразуме за потпуно неутемељене оптужбе против Русије. Док ми говоримо да треба успоставити преговоре директно са републикама које имају проблема са вама (ДНР и ЛНР), нама говоре да са њима директно неће преговарати. Дакле, ово је ћорсокак. А из ћорсокака постоје само два излаза: употреба силе или да се послуша глас разума. Али у Кијеву нема разумног односа, јер је Украјина ресурс САД-а за рат са Русијом“, истакао је експерт.

По мишљењу Жилина, САД није брига ко ће победити у Донбасу, већ је за њих главно да сукоб траје и да доливају уље на ватру само у интересу стварања зоне напетости за Русију.

Политиколог Владимир Брутер са Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања поводом предлога Зеленског за ревизију Минских споразума истиче да засад нико не намерава да одустане од њих.

„Стејт департмент је истакао да да Сједињене Државе подржавају Минске споразуме као основу за решавање конфликта. Односно, оне у потпуности признају, па чак и заговарају неке промене у овим споразумима, а притом не негирају саму чињеницу њиховог постојања. Из изјаве Стејт департмента поводом предлога Зеленског о ревизији Минских споразума следи да Сједињене Државе желе да Украјина буде на добитку од Минских споразума и то, наравно, на штету осталих“, рекао је Брутер за Спутњик.

Јасан став Русије о Минским споразумима

Александар Жилин сматра да Русија, када је реч о Минским споразумима, треба да изрази свој став крајње јасно и оштро. Он додаје да уколико би се десило да нико не жели да испуни ове споразуме, Русија треба да размотри и друге могућности за заштиту грађана руске националности на истоку Украјине од агресије и фашизма. Тада ће се неко, како каже Жилин, „можда замислити над својим поступцима“.

„Превисок је ниво лицемерја које влада. Да ли је Русија прва распоредила војне групе на граници или је то, пак, био одговор на чињеницу да је Украјина распоредила групу од 90 хиљада људи против Донбаса? Наш поступак је одговор на то и има за циљ спречавање крвопролића, јер ако до тога дође, биће врло тешко зауставити све што би уследило. Русија разуме шта Американци покушавају да постигну, а то је проливање крви и мржња између Русије и Украјине наредних 100, 200 или 300 година, али Русија не жели да Англосаксонци изазову сукоб и тиме залију крвљу односе Русије са Украјином“, поручио је Жилин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала