Дневник есесовца открио дуго чувану тајну: Почиње ископавање нацистичког злата

Адолф Хитлер
Адолф Хитлер  - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Ловци на благо планирају ископавања на месту где је, како верују, сакривено 48 сандука нацистичког злата. Ковчези су наводно закопани у селу Минковски на југу Пољске, испод виле коју су есесовци користили као јавну кућу.

Британски "Дејли мејл" пише да се у ковчезима налазе драгоцености укупне вредности пола милиона фунти, и додају да су сандуци закопани по личном наређењу команданта СС Хајнриха Химлера на самом крају Другог светског рата.

Претпоставке су да се испод виле налази "злато из Вроцлава", које је нестало током рата из зграде полиције у пољском граду Вроцлаву. Такође се сматра да благо укључује и накит из приватних колекција богатих Немаца који су предали своје драгоцености припадницима СС како би их сакрили од наступајуће Црвене армије.

Ископавања ће почети следеће недеље, а оптимистични ловци на благо се надају да ће открити 10 тона злата испод палате у Минковском.

Локација блага је наводно откривена у тајним документима и дневницима СС официра, који су добили задатак да склоне драгоцености Рајха на сигурно, преносе Новости.

Роман Фурманиак, директор фондације "Шлески мост", који води лов на злато, рекао је за "Дејли Мејл" да је неколико људи учествовало у скривању блага у Минковском, а да је један од њих био официр Вон Штајн.
"Некада је боравио у палати пошто је ту имао љубавницу. Због свог положаја често су га посећивали високи есесовци који су се понашали као да су у јавној кући", рекао је Фурманиак, и додао да је Фон Штајн одредио локалну Немицу, Ингу, да чува место где је закопано благо.

Она је, према његовим речима, успешно избегла Црвену армију кријући се у шумама, а потом је променила идентитет и живела међу локалним пољским становништвом наредних 60 година, будно мотрећи на место где је наводно закопано благо Трећег рајха.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала