Експеримент са 5000 људи завршен: Резултати изненађујући /видео/

© AP Photo / Emilio MorenattiЕкспериментални концерт у Барселони у складу са епидемиолошким правилима против вируса корона
Експериментални концерт у Барселони у складу са епидемиолошким правилима против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Експеримент у ком је 5.000 људи било на концерту у Шпанији, а у ком је посматрано да ли ће се заразити вирусом корона, дао је изненађујуће резултате. Само шесторо људи после две недеље било је позитивно на тесту, а сматра се четворо њих сигурно није заражено на концерту, већ после њега.

Концерт је одржан у Барселони, у дворани „Палау де сант Ђорди“. Свих 5.000 учесника имало је негативан тест на корону, током концерта носили су ФПП2 маске, нису држали дистанцу јер нису били смештени на трибинама дворане која прима 17.000 људи, већ на паркету, а нико од њих није био вакцинисан.

Како наводе аутори експеримента, који су организовали шпански музички промотери и локалне болнице, „нема доказа повећаног ширења заразе међу људима који су учествовали“.

Према њиховим налазима, од шесторо позитивних, четворо је сигурно заражено на другом месту, док за двоје није у потпуности сигурно где су се заразили, рекао је инфектолог Ђозеп Марија Либре, преноси АФП.

Научници су открили да је стопа заразе међу учесницима концерта била двоструко мања од оне код људи исте старосне доби у Барселони.

„Ништа не сугерише да се пренос вируса догодио током концерта. Са добро проветреним простором, ношењем маски и антигенским тестовима, можемо имати сигуран простор“, рекао је Либре на конференцији за новинаре.

Борис Револо, виролог који је учествовао у доношењу епидемиолошких правила за овај експеримент, додао је да постоји велика вероватноћа и да двоје људи за које се не зна где су се заразили, вирус нису „покупили“ на концерту.

Поред ношења маски и тестова, током концерта био је ограничен и приступ тоалетима, како би се избегле гужве.

Концерт новозеландске групе у Окланду - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2021
Први пут без маски и дистанце од почетка пандемије: Одржан концерт пред 50.000 људи /видео, фото/

Заменик градоначелника Барселоне Хауме Колбони, навео је да резултати студије показују како је „могуће да попустимо“ епидемиолошке мере и „рестартујемо културне активности“.

Концерт је био једно од највећих окупљања у Европи од почетка пандемије, у тренутку кад државе широм света траже нове начине за сигурно одржавање јавних догађаја, за које су до сада стручњаци тврдили да су сигурна места заразе.

У неколико европских држава, међу којима су и Немачка и Холандија, одржани су слични експерименти како би се видело да ли је могуће поново одржавати концерте и друге забавно-културне догађаје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала