Европа финансира велики пројекат Албаније

© Фото : Youtube/Tech Insider/PrintscreenПловећа соларна електрана
Пловећа соларна електрана - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобриће зајам од 9,1 милиона евра албанском државном електроенергетском предузећу Корпората Електроенерђитике Шћиптаре (Elektroenergjitike Shqiptare, KESH) за изградњу плутајуће фотонапонске електране.

Зајмом, који ће се комерцијално одобрити наменском механизму који је КЕШ основао у сврху пројекта, финансираће се изградња плутајуће соларне фарме снаге 12,9 мегавати, прве плутајуће фотонапонске електране ове величине у Албанији и Западном Балкану, која ће уједно допринети и комерцијализацији КЕШ-а, преноси портал Бизнисинфо.

Постројење ће се налазити на простору КЕШ-ове акумулације хидроелектрана Вау и Дејес, у северном делу земље.

КЕШ поседује и управља с три велике хидроелектране укупног капацитета 1.350 мегавати које производе готово 70 посто електричне енергије у Албанији.

ЕБРД напомиње да се овај пројекат поклапа са широм амбицијом Албаније да развије свој соларни капацитет, која је већ резултирала са два успешна пројекта која такође подржава ова банка - пројекат Караваста од 140 маегавати и пројект Спитале од 100 мегавати.

“Пројекат је изванредан због своје иновативне технологије, позитивног утицаја на околину и комерцијалне логике. Такође има потенцијал да се реплицира у ширем региону Западног Балкана, који има много хидроелектрана”, изјавио је Франческо Корбо, регионални шеф ЕБРД-а за енергетику за Западни Балкан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала