Индија на коленима: Коса се диже од црних бројки – дупли мутант постаје нова опасност за свет

© REUTERS / ADNAN ABIDIКрематоријум у Индији за спаљивање умрлих од вируса корона
Крематоријум у Индији за спаљивање умрлих од вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Више земаља најавило је хитно слање помоћи Индији чији је здравствени систем буквално на коленима пред пандемијом ковида. У тој земљи већ шест дана за редом број новозаражених већи је од 300.000, недостају кревети, кисеоник... Саговорници Спутњика оцењују да су масовна окупљања скупо коштала Индију у којој је вирус дупло мутирао.

Како за Спутњик каже бивши амбасадор Србије у Каиру, новинар Драган Бисенић, Индија је до сада потврдила 14 милиона оболелих и више од 180.000 умрлих од короне, што су бројке од којих се диже коса на глави.

„Индија је земља где су људи сиромашни, живе збијено и готово је немогуће одржавати физичку дистанцу у било каквим нормалним условима, осим ако није у питању потпуно закључавање земље. У првом таласу пандемије ова држава се драстичним мерама релативно успешно изборила са вирусом, а сви се сећамо слика које су сведочиле како полиција растура и најмања окупљања. Међутим, чини се да је индијска влада релативно брзо прогласила победу над короном и нормализовала функционисање земље, поводећи се у извесној мери можда и за Кином, са којом Индија негује једну врсту такмичења и ривалства“, наводи Бисенић.

© REUTERS / ADNAN ABIDI Крематоријум у Индији за спаљивање умрлих од вируса корона
Индија на коленима: Коса се диже од црних бројки – дупли мутант постаје нова опасност за свет - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Крематоријум у Индији за спаљивање умрлих од вируса корона

Фестивал Кумб Мела изазвао црне бројке у Индији

Како каже, влада је допринела оваквом стању јер је, на пример, премијер Моди одржавао велике политичке скупове без икакве заштите, маски или дистанце, а поред тога одобрио и је масовна окупљања.

„Међутим, чини се да је посебан узрок овакве ситуације заправо обележавање фестивала Кумб Мела, који је почео у јануару на обалама реке Ганг и трајао је све до априла. То је празник који се обележава сваких дванаест година и влада је, имајући у виду тај циклични период празновања, одлучила да попусти својој популистичкој платформи и да тако избегне конфликт са хиндуистичким свештенством, с обзиром на то да ти сукоби умеју да буду веома непријатни и често владу могу да коштају положаја. Дакле, ако хоћемо да претпоставимо шта су најважнији разлози овако драматичног погоршања ситуације у Индији, онда су то вероватно та окупљања и слободно циркулисање људи са једног краја земље на други, без готово икакве контроле на аеродромима“, указује Бисенић и додаје да је читавој ситуацији допринело и то што је индијска влада, на неки начин, прихватила лечење короне традиционалним, а не медицинским методама.

Дупли мутант

Да је одржавање великог фестивала у Индији један од главних разлога пораста броја оболелих сматра и вирусолог, др Ана Глигић.

„Ја сам гледала на телевизији како су Индијци, прослављајући празник, масовно ушли у реку да се окупају, па је оваква ситуација била за очекивати јер је у питању био нагли пренос вируса са човека на човека. Ти велики контакти су довели до тога да се на једну мутацију вируса накалеми још једна, што доводи до тога да се његова јачина акумулира. Дакле, код њих су се спојиле две мутације које су очигледно теже у клиничкој слици“, објашњава др Глигић.

© REUTERS / ADNAN ABIDIРођаци преминулих од короне у Индији
Индија на коленима: Коса се диже од црних бројки – дупли мутант постаје нова опасност за свет - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Рођаци преминулих од короне у Индији

Србија прилично прокужена

Међутим, напомиње наша саговорница, не знамо како ће се индијски сој, ако доспе до нас, показати, јер имунитет зависи од пуно фактора - поднебља, расе, крвне групе.

„Ево, први пут се показало да неки људи не могу да развију антитела на вакцине, што је за мене било непознато. Имунолози то тумаче као такозвану „резистенцију људи“, дакле не могу ни оболети, уопште не могу да приме вирус, једноставно га елиминишу. Мислим да ова мутација у Индији није толико опасна као што кажу. Тамо јесте уследио велики број оболелих после тих њихових празника и велика је смртност, али то ће и тамо проћи, па и ако дође тај индијски сој код нас ми смо већ доста прокужени, како вакцинацијом, тако и природним прокужавањем. Све то спада у имунизацију“, указује др Глигић.

Чувена вирусолошкиња верује да је у Србији већ достигнут доста висок колективни имунитет, с обзиром на велики број вакцина.

„Наравно, за очекивати је да индијски сој и код нас да тежу клиничку слику, па и смртност, али смртност до сада није прешла два посто. Уколико гледате у односу на друге инфекције и пандемије које су биле - то је мала смртност. Чињеница је да постоји забринутост, али ако дође тај индијски сој ми имамо имунитет и према тој мутацији. Тај имунитет није онолики колико је пројектовано вакцином, већ је нижи јер је вирус мутирао, али нека имамо и 30 посто имунитета од пројектоване вакцине и тај вирус код вакцинисаних неће дати ту тежину клиничке слике као што даје у Индији. Тако да мислим да не треба дизати панику, већ инсистирати на томе да се што већи број људи вакцинише“, поручује др Ана Глигић.

Такозвани индијски сој корона вируса Б.1.617 зову „дуплим мутантом“ јер носи две забрињавајуће мутације. Прва варијанта блиска је оним већ забележеним у јужноафричкој и бразилској варијанти за које се сумња да доносе слабији ефекат вакцинације и већи ризик од заражавања, док друга варијанта, која је примећена у соју забележеном у Калифорнији, може да носи јачу могућност преноса. Први пут се те два соја налазе заједно.

Из Светске здравствене организације кажу да треба пратити ову индијску мутацију, али наводе да још нема довољно података да се утврди да ли она важи за „забрињавајући сој“ вируса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала