Јавна предузећа у Србији под лупом новог ИТ система

© AFP 2023 / GIUSEPPE CACACEСеминар програмера.
Семинар програмера. - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Дигитална трансформација надзора над пословањем јавних предузећа кроз увођење новог ИТ система омогућиће већу контролу Министарства привреде над овим предузећима и лакше управљање фискалним ризиком који произилази из њиховог рада, речено је на састанку министарке привреде Анђелке Атанасковић и Урса Шмида, амбасадора Швајцарске у Србији.

Како је саопштено из Министарства привреде, ово је једна од новина у оквиру друге фазе Пројеката реформе локалних финансија (РЕЛОФ) који се спроводи уз подршку Швајцарског секретаријата за економске послове.

Наиме, у оквиру компоненте „Унапређење надзора над фискалним ризицима јединица локалне самоуправе“ Пројекат РЕЛОФ 2, у сарадњи са локалним самоуправама и Министарством привреде, ради се на процесу дигиталне трансформације надзора над пословањем јавних предузећа кроз увођење новог ИТ система, преноси Б92.

Овај систем омогућиће електронску комуникацију између оснивача и јавних предузећа, јединица локалне самоуправе и Министарства привреде, као и електронско подношење извештаја и израду одговарајућих анализа како би успешно управљали фискалним ризиком који произилази из њиховог рада.

Разговарало се и о унапређењу економске сарадње двеју земаља а Атанасковић је истакла да у Србији има 574 активних фирми чији су већински власници држављани Швајцарске.

„Економски односи Србије и Швајцарске могу се оценити као традиционално добри и разноврсни, будући да обухватају све аспекте привредне сарадње, али има простора за њихово унапређење“, рекла је она.

Осврнула се и на тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији и истакла значај имунизације становништва за раст и развој привреде.

Амбасадор Шмид се сагласио да су трговински односи Србије и Швајцарске добри, али да има доста потенцијала за унапређење.

Према његовим речима, динамика инвестиција је добра, а сарадња у великом броју области на високом нивоу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала