Кривокапић: Лепосавић изнео лични став о Сребреници, на то није имао право

© Tanjug / MARINA MAKSIMOVICЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да се не слаже да се у случају изношења ставова министра Владимира Лепосавића, о томе да ли се у Сребреници десио геноцид, радило о експертским ставовима. Кривокапић истиче да је реч о личном ставу Лепосавића о питању које дели црногорску јавност.

Кривокапић је нагласио да у одговору министра Лепосавића да је спреман да призна да се у Сребреници десио геноцид када се то недвосмислено утврди, министар није изнио свој експертски став, већ свој лични на који, као министар у јавном обраћању посланицима и јавности, како истиче премијер, нема право.

„Ово пре свега јер као министар правде, људских и мањинских права добро зна да нема право да оспорава или сматра да није утврђено нешто што је правоснажним пресудама међународних судова пресуђено као геноцид, а што је такође потврђено Декларацијом о прихватању резолуције Европског парламента о Сребреници, коју је црногорска Скупштина усвојила 2009. године, коју, као министар мора поштовати“, наводи се у писаном одговору премијера Кривокапића.

Кривокапић је нагласио да је предлог за разрешење упутио не само због изјаве Лепосавића о томе да ли се у Сребреници догодио геноцид, већ због тога што није био задовољан његовим радом, преноси ИН4С.

„Као одговоран премијер немам право да толеришем нечији нерад или рад који не оправдава поверење које сам му лично дао приликом предлагања састава Владе. Дакле, дао сам шансу министру Лепосавићу да Црну Гору заједно и одговорно поведемо европским путем као јединим могућим, али он моје поверење није оправдао. Свако даље полемисање око позадине моје одлуке да предложим његово разрешење водило би интригарењу и разговору о ономе о чему не желим да говорим, из поштовања према његовој још увек актуелној министарској позицији али и Влади, јер позадине одлуке које он несумњиво зна, треба да остану у дому ком оне и припадају, у Влади Црне Горе“, рекао је Кривокапић.

Кривокапић је саопштио да као премијер и менаџер тима Владе има право и дужност да предложи смену оног члана који свој посао није обављао како треба.

„Ово пре свега због грађана Црне Горе али и скупштинске већине чије повјерење Влада мора оправдати, са чијом вољом се нико не сме играти и чију победу и углед који је нова власт несумњиво стекла у међународној заједници нико не сме довести у питање, а нарочито не члан Владе. На овако одговоран пут обавезани смо поверењем грађана Црне Горе, али и Споразумом који су закључили носиоци три победничке листе на августовским изборима и сваки члан Владе мораће најодговорније поштовати одредбе тог Споразума који је и закључен да би се избегло неслагање или разилажење у питањима о којима парламентарна већина можда не размишља исто, али је закључен као услов слоге, да би се посветили ономе због чега смо добили поверење народа, борби против криминала и корупције као најважнијем питању за опстанак Црне Горе", навео је Кривокапић.

Кривокапиц позвао на мораторијум на несугласице 

Седница црногорског парламента на чијем дневном реду је био "премијерски сат" завршена је апелом председника владе Здравка Кривокапића посланицима власти и опозиције, као јавности да ставе мораторијум на несугласице до краја туристичке сезоне, која је веома значајна за Црну Гору.

Апеловао је да се у периоду од 25 маја до 25. септембра не организују било каква окупљања, јер то је, казао је, лоша порука онима који би желели да дођу у Црну Гору.

"Ставимо мораторијум на све наше несугласице и да дочекамо спремо туристичку сезону. Нема бољег потенција од Црне Горе, њеног гостопримства и уважавања госта. Дајте да то покажемо заједно", апеловао је Кривокапић, уверен да грађани то знају да ураде, а да је, како је рекао, само питање - хоћемо ли.

Премијер је навео шест стубова развоја Црне Горе, а то су: грађанска држава, проевропска Црна Гора, социјална правда, економски развој и финансијска стабилност и борба против организованог криминала и корупције, као и дигитално друштво.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала