Литванија: Русија да промени агресивну политику

© Фото : PixabayЛитванија
Литванија - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Министарство иностраних послова Литваније очекује да ће Москва променити агресивну спољну политику и истиче да дипломате које су протеране из Русије никада нису обављале активности које нису у складу са њиховим дипломатским статусом, саопшио је литвански спољнополитички ресор.

„Шеф литванског представништва у Москви Ејтвидас Бајарунас је 28. априла позван у Министарство иностраних послова Русије и добио је дипломатску ноту у којој се наводи да двоје запослених у амбасади – дипломата и државни службеник, треба да буду протерани као одговор на кораке које је предузео званични Вилњус. Прошлог петка је двоје запослених у руској амбасади у Вилњусу проглашено за персона нон грата јер да су обављали активности неспојиве са њиховим дипломатским статусом и дато им је седам дана да напусте Литванију“, наведено је у саопштењу.

МИП Литваније је додао да се нада ће Русија променити своју „агресивну спољну политику“, престати да оптужује друге државе за ескалацију ситуације и да ће коначно чути поруке које јој упућују западне земље.

Раније је литванско Министарство спољних послова саопштио да ће у знак солидарности са Чешком протерати двоје запослених у амбасади Русије. То су учиниле и Летонија и Естонија, које су саопштиле да протерују по једног руског дипломату.

С тим у вези, руско Министарство спољних послова саопштило је у среду да Русија протерује дипломате Естоније, Летоније, Литваније, као и Словачке, која је такође недавно објавила да протерује три службеника руске амбасаде.

Подсетимо, односи Москве и Прага су у озбиљној кризи — стране су протерале десетине особа након што су чешке власти оптужиле Русију за наводну умешаност у експлозије у складишту муниције у селу Врбјетице на истоку Чешке 2014. године.

Сличне мере предузеле су и Сједињене Америчке Државе, Бугарска, Украјина, Пољска и Румунија. Русија реагује реципрочно.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала