Медведев: Америчким дипломатама у Русији ће бити отежан рад - што је добро за Москву

© Sputnik / Юлия Зырянова / Уђи у базу фотографијаЗаменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће изгубити бројне могућности за рад дипломата у Русији и за Москву је то чак добро, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев одговарајући на питања корисника друштвене мреже „ВКонтакте“.
„Као резултат конфликта, који су приредили Американци, они ће изгубити чак и оне могућности које су до сада имали у нашој земљи. Неће моћи ни да путују без дозволе, имаће мали број службеника и њихов рад ће бити отежан. Мислим да то није добро за америчку владу, а за нас је добро“, констатовао је Медведев.

„Они сами себи наносе штету“, додао је Медведев и приметио да Вашингтон на то мора да обрати пажњу.

Он је навео да се руске дипломате у другим државама коректно понашају и да се не мешају у унутрашње ствари држава: „не замарају се унутрашњом политиком, не покушавају да помажу опозицији, да им дају новац, путују по земљи и прате свакакве политичке догађаје“.

Медведев је као пример навео да се руске дипломате у САД нису „истакле“ ни у акцијама покрета за заштиту права Афроамериканаца. По његовим речима, америчке дипломате се, напротив баве таквим стварима, често се супротстављајући властима земаља у којој раде.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Лавров ексклузивно за Спутњик: Ако Америка покуша да пређе „црвену линију“ уследиће оштар одговор

По његовом мишљењу, Вашингтон према Москви користи двострану тактику, истовремено покушавајући да је забије у угао и разговара о сарадњи.

„Како се мени чини, наши амерички партнери сада користе двострану тактику и отворено говоре да ће вршити притисак на Русе, да их сабију негде у ћошак, како они воле да на каубојском кажу 'Русија мора да плати цену'. Са друге стране дају сигнале да су спремни да сарађују у оним правцима који нам одговарају“, изјавио је Медведев.

Он сматра да ће Русија у овој ситуацији полазити од својих националних интереса.

„Сједињене Америчке Државе нису та земља која би требало некога да кажњава, иако наши пријатељи стално покушавају да се мешају у туђе послове, покушавају да се баве разним активностима на територији других земаља“, уверен је он.

Одговарајући на молбу да прокоментарише оштре изјаве председника САД Џоа Бајдена на рачун председника Русије Владимира Путина, Медведев је приметио да „ни у ком случају не треба користити непримерене изразе како бисте оценили своје партнере. То је непродуктивно и води у ћорсокак“.

Он је приметио да је у сваком случају потребно сачувати комуникацију међу државама и у том смислу је, намере лидера двеју земаља да одрже састанак, назвао кораком у добром смеру.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала