Руски течни природни гас с Арктика продат 20 година унапред

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаИзградња постројења "НОВАТЕК-Мурманск" у Белокаменки, Мурманска област
Изградња постројења НОВАТЕК-Мурманск у Белокаменки, Мурманска област - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Пратите нас
Заједничко предузеће руске компаније „Новатек“ и њених страних партнера – „Арктик СПГ 2“, склопило је уговоре на 20 година о купопродаји целокупне количине гаса са свим акционарима пројекта, наводи се у саопштењу „Новатека“.

Почетак продаје течног природног гаса планиран је од 2023. године, саопштава компанија „Новатек“.

„Потписани уговори предвиђају испоруке течног природног гаса компаније „Арктик СПГ 2“ под условима FOB Мурманск и FOB Камчатка према ценовним формулама које су повезане са међународним нафтним и гасним индексима. Количине испорука одређују се сразмерно власничким уделима учесника у пројекту“, прецизирано је у саопштењу.

Дугорочни уговори су „једна од најважнијих фаза у организацији спољног финансирања за пројекат, а прикупљање средстава ће бити завршено у току 2021. године, рекао је председник управног одбора „Новатека“ Леонид Михељсон.

Капацитет постројења „Арктик СПГ 2“ који ће чинити три технолошке линије, износиће 19,8 милиона тона течног природног гаса годишње. Проверене и вероватне резерве налазишта Утрено, које ће бити ресурсна база за пројекат, према стандардима PRMS процењује се на 1,434 билиона кубних метара природног гаса и 90 милиона тона течних угљоводоника.

Акционари пројекта су „Новатек“ (60 одсто), „Тотал“ (10%), „ЦНПЦ“ (10%), „CNOOC Limited“ (10%) и „Japan Arctic LNG“, конзорцијум „Mitsui & Co., Ltd.“ и „JOGMEC“ (10%).

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала