Бајден: Не желимо ескалацију с Русијом, али неки поступци ће имати последице

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички председник Џо Бајден у Белој кући
Амерички председник Џо Бајден у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден поновио је у говору поводом 100 дана од почетка председничког мандата да Америка не жели ескалацију у односима са Русијом, али да ће Москва сносити последице због наводног мешања у америчке председничке изборе и сајбер нападе.
„Што се тиче Русије, јасно сам ставио до знања председнику (Русије, Владимиру) Путину да ће, иако не желимо ескалацију, њихови поступци имати последице“, рекао је Бајден у говору пред америчким Конгресом.

Амерички председник је додао и да је директно и пропорционално одреаговао на наводно мешање Русије у америчке председничке изборе.

Ипак, према његовом мишљењу, САД и Русија могу да сарађују онда када је то у њиховом интересу.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Лавров ексклузивно за Спутњик: Ако Америка покуша да пређе „црвену линију“ уследиће оштар одговор

Бајден је недавно, у телефонском разговору, предложио Путину да се састану на територији неке треће земље. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао да се ради о скоријој будућности и да су разговори две земље могући по многим питањима, почев од стратешке стабилности, уколико не буде ескалације од стране Москве.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков узвратио је да предлог о сусрету двојице лидера захтева детаљну анализу јер су изјаве из Вашингтона о самиту увек праћене изјавама о санкцијама према Русији.

САД су 15. априла увеле нове санкције Русији, укључујући протеривање десет дипломата, а Москва је предузела реципрочне мере.

Прочитајте још:

Односима на релацији Вашингтон-Москва бавила се у својој емисији „Мој поглед на Русију“ и главна уредница Спутњика Србија, Љубинка Милинчић:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала