Чеси изашли на улице, траже да се Земан оптужи за издају /видео/

© AP Photo / Petr David JosekДемонстрације у Чешкој
Демонстрације у Чешкој - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Око 10.000 Чеха окупило се данас у Прагу на протесту против председника Милоша Земана, тражећи да Сенат, горњи дом чешког парламента, против њега подигне оптужницу за издају.

Учесници протеста сматрају да је Земан, недавним коментарима, стао на страну Русије када је реч о наводном учешћу шпијуна из те земље у експлозији складишта муниције у Чешкој 2014. године и изазвао сумњу у извештаје безбедносних и обавештајних служби у вези с тим догађајем.

​„Председник Земан, уместо подршке сопствене државе понавља исте бајке, као и проруски дезинформационо сервери и руска пропаганда. Боравак Земана на место председника је претња за безбедност напше републике“, изјавио је лидер покрета „Милион тренутака за демократију“ Бенџамин Рол на почетку митинга. Иначе овај покрет је и организатор скупа.

Сенат је већ најавио да се разматра подизање оптужнице против Земана.

Учесници протеста, који су носили заштитне маске и поштовали правила о држању дистанце, окупили су се на Вацлавском тргу у Прагу, а скупови су одржани и у десетак других градова широм Чешке.

Многи учесници протеста су носили транспаренте са антируским паролама.

Земан је у недељу рекао да је могуће да је експлозију могла да изазове људска грешка и позвао власти да истраже ту опцију.

Подсетимо, односи Москве и Прага су у озбиљној кризи — стране су протерале десетине дипломата након што су чешке власти оптужиле Русију за умешаност у експлозије у складишту муниције у селу Врбјетице на истоку Чешке 2014. године. Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата, изјавивши да су оптужбе апсурдне и измишљене. МИП Русије је саопштио да је Праг, као руски одговор на непријатељске акције добио оно о чему није сањао ни у најгорем сну.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала