Дачић: Не смем ни да помислим где би данас била Србија без подршке Русије

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Не смем ни да помислим где би данас била Србија и Косово и Метохија да све ове године нисмо имали подршку Русије. То је принципијелна подршка , а Русија као глобална сила на делу показује тежњу да се не допусти кршење међународног права, поручио је преседник Скупштине Србије Ивица Дачић на отварању Руског балканског центра у Београду.

Уз честитке на отварању Центра, он се осврнуо на развој српско-руских односа, оценивши да су они на највишој тачки у њиховој богатој историји.

„Изградили смо јаке везе на много нивоа, сарадња наших руководстава и добри односи двојице председника важан је предуслов за сарадњу и на другим нивоима. Економском пре свега, где можемо да очекујемо побољшање“, нагласио је Дачић и поновио да подршка Русије, председника Владимира Путина и минситра Сергеја Лаврова и целог руководства суверенитету и територијалном интегритету Србије има непроценљив значај.

Дачић је такође поручио да Србија, која је и сама дуго била изложена санкцијама, не прихвата политику једностраних одлука и притисака и да се није и никада неће придружити санкцијама против Русије.

© Sputnik / Лола ЂорђевићОтварање Руског балканског центра у Београду
Дачић: Не смем ни да помислим где би данас била Србија без подршке Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Отварање Руског балканског центра у Београду

„Не намеравамо да се придружимо снакцијама Русији не само зато што бисмо погазили наше пријатељство и што смо и сами брили жртве санкција и притисака, него и због тога што би то нанело штету нашим интересима. Чврсти смо у томе“, рекао је Дачић, додајући да Србија ћели и ЕУ и много радимо на томе али да на том путу не жели да се одрекене пријатељства и одличних односа са Русијом.

Питање је да ли би Србија била тако успешна у борби против ковида да од самог почетка није имала у томе подршку Русије, приметио је Дачић и посебно истакао да је Србија поносна што је прва земља у Европи која је почела да производи врхунску вакцину Спуткик Ве.

Дачић је такође потврдио да ће делегација Народне скупштине ће на позив председника Руске думе бити у посети Москви 1. јуна, чиме ће, како је рекао, дати још један допринос развоју билатералних односа после посете министра спољних послова Николе Селаковића али и најављених посета руских званичника Србији, и нарочито најављене посете председника Путина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала