„Гаспром": Карбонски отисак америчког гаса је као траг диносауруса

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМакета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму "Арктик - територија за дијалог" у Санкт Петербургу
Макета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму Арктик - територија за дијалог у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Карбонски отисак испорука течног природног гаса (ЛНГ) из Сједињених Америчких Држава више од три пута премашује еколошко оптерећење током испорука гаса савременим извозним гасоводима „Гаспрома“ („Северни ток“ и „Турски ток“), рекао је заменик председника компаније „Гаспром“ Олег Аксјутин.

Он је упоредио карбонски отисак тих гасовода „Гаспрома“ са људским трагом, карбонски отисак течног природног гаса из Катара и Алжира са трагом слона (карбонски отисак је двоструко већи), а из Сједињених Америчких Држава са трагом диносауруса (Тираносауруса) .

„Према независним истраживањима, руски гас из гасовода има минималне еколошке последице у поређењу са нашим потенцијалним конкурентима, добављачима течног природног гаса. Да би било јасније, карбонски отисак приликом испорука гаса гасоводом из Русије може се упоредити са дужином људског трага, карбонски траг од испорука течног природног гаса из Катара и Алжира са трагом слона, а из Сједињених Америчких Држава са трагом диносауруса који није преживео до данас“, рекао је Аксјутин.

Он је навео да се у последње време често може чути да је гас само гориво енергетске транзиције („bridge fuel").

„Добро, назваћемо гас 'мостом'. Према свим актуелним проценама тај 'мост' се протеже далеко иза хоризонта. Данас стојимо на његовом првом стубу. Сам 'мост' се протеже деценијама унапред. Управо је то оно што одређује изгледе пројеката „Гаспрома“, изјавио је Аксјутин.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала