Кустурица, Бећковић, Антонић, Ђурковић дигли глас против предлога нових закона у Србији

© REUTERS / Zammit LupiЉуди на улицама славе након прогласа о легализацији истополних бракова на Малти
Људи на улицама славе након прогласа о легализацији истополних бракова на Малти - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Сва три предложена закона, о родној равноправности, истополним заједницама и забрани дискриминације неуставна су, противна су здравом разуму и усмерена су против воље већине грађана, традиције и идентитета, општи је закључак конференције за медије у организацији Коалиције за природну породицу.

Учесници су изнели замерке на рачун тих закона које је предложило Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог. На конференцији су учествовали Марија Стајић, координаторка Коалиције, социолог Слободан Антонић и филозоф Миша Ђурковић, а видео-порукама су се обратили песник Матија Бећковић, редитељ Емир Кустурица и православни публициста Владимир Димитријевић.

Три закона противна уставу

Према речима Марије Стајић, сва три закона су противуставна, противпородична и усмерена су против слободе мишљења, изражавања и вероисповести.

© Sputnik / Лола ЂорђевићКоординатор Коалиције за природну породицу Марија Стајић
Кустурица, Бећковић, Антонић, Ђурковић дигли глас против предлога нових закона у Србији - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Координатор Коалиције за природну породицу Марија Стајић

Устав Србије не познаје категорије рода, родног идентитета и свега што је везано за род, додаје она.

„Имамо већ Закон о равноправности жена и мушкараца, а члан 15 Устава јемчи равноправност жена и мушкараца и јемчи политику једнаких могућности. Устав гарантује и слободу мисли, савести и вероисповести, као и слободу мишљења и изражавања, док предлог Закона о родној равноправности тежи да ограничи управо та права грађана Србије“, наводи Стајићева.

Предлози немају демократски легитимитет

Предлозима трију закона може се ускратити демократски легитимитет јер није било озбиљне јавне расправе, што забрињава велики део јавности који сматра да се није чуло довољно аргумената против одређених решења, па и читаве концепције, каже Слободан Антонић.

„Заправо, оно што је проблематично је читава концепција закона о истополним заједницама, која иде на то да се прекопирају сви чланови из брачно-породичног законодавства у један закон који би се односио на истополне заједнице које би онда фактички постале брачне заједнице“, истиче Антонић.

У основи свега је упорно протурање концепције брака као уговора. Међутим, брак, према Антонићевим речима, није само уговор – брак је, пре свега друштвена институција која је природно настала кроз друштвену еволуцију као најрационалнија, најједноставнија и најефикаснија установа која омогућује да се деца развијају у окружењу и уз подршку оба биолошка родитеља.

Ако се брак посматра само као уговор, поставља се питање зашто онда уговор не би могло да склопи више мушкараца и жена одједном; или, као што је недавно упитао један колумниста листа „Њујорк пост“, зашто уговор не би могли да склопе мајка и пунолетни син или отац и пунолетна ћерка, упитао се Антонић.

„Уместо да се преслика брак, боља је концепција, грађанског партнерства које би било отворено и за људе оба пола, који не желе да ступе у брак, али желе да на одређени начин регулишу међусобне односе и права у вези“, сматра он.

Увод у нови тоталитаризам

За Мишу Ђурковића, предлози три закона су промовисање тоталитаризма. Либерално-демократска друштва познају институт претпоставке невиности док год се не докаже ваша кривица. Предлози три закона, према његовим речима, полазе од супротног – оптужени за дискриминацију мора да доказује своју невиност.

„На основу онога што Закон о родној равноправности, Закон о родној дискриминацији и Закон о истополним заједницама показују, у Србију се враћају и вербални деликт, и комунизам. И ако овај пакет закона буде усвојен, људи попут господина Антонића или мене, више о овоме нећемо смети ни да говоримо, пишемо, нити да се бавимо науком“, категоричан је Ђурковић.

Према његовим речима, ради се о насилном покушају мањине да укине права већини која су загарантована уставом, према коме родитељи имају права да одлуче како ће се васпитавати њихова деца.

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Института за европске студије др Миша Ђурковић
Кустурица, Бећковић, Антонић, Ђурковић дигли глас против предлога нових закона у Србији - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Директор Института за европске студије др Миша Ђурковић
„Ако овај пакет закона буде усвојен такозвана родна идеологија, добиће статус какав је имао марксизам у овој држави од 1945. до 1990. Ми нећемо бити плурално друштво. Ови предлози директно иду на укидање права на слободно мишљење, слободно изражавање и слободно бављење научним радом. Ово је удар на основе, не само породице, него функционисања нормалног, либерално-демократског друштва“, каже Ђурковић.

Свет је од постистине дошао до постпородице и постчовека, као постљудске појаве, рекао је Матија Бећковић. У Србији се већ годинама више умире него што се рађа, његова је порука.

Учествујући у борби за право да будемо слободни и заштитимо породицу, осећам се као човек који живи у доба Орвела, Хакслија и Кафке, нагласио је Владимир Димитријевић. Он предлоге три закона назива лажним јер нису демократски и антинаучни су.

Применити закон о истополним браковима је исто што и занемарити чињеницу да се под окриљем пандемије коронавируса дешавају крупне промене које показују да је читав свет у огромном лому, каже Емир Кустурица.

„Човеку не пада на памет да буде против било које групе која на различите начине изражава своју сексуалност, али оно што забрињава је да би требало дозволити чак и родоскрвнуће. Није проблем да хомосексуалци добију она права која имају и други, него је проблем у томе што је то само део огромног ломљења и кршења услова и свега онога што одређује социјални живот у Србији и не само у Србији, него и шире“, закључио је Кустурица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала