Медији: Амерички сенатори одобравају идеју састанка Путина и Бајдена

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол у Вашингтону
Поглед на амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Амерички сенатори из обе партије изјавили су за портал „Аксиос“ да генерално одобравају идеју о састанку између америчког председника Џозефа Бајдена и његовог руског колеге Владимира Путина, при чему се конгресмени противе ресетовању односа између Вашингтона и Москве.

Портал напомиње да је „веома вероватно“ да ће се састанак двојице лидера одржати након самита Г7 који је планиран за јун. Бајдену ће путовање на самит Г7 у Велику Британију бити прва посета иностранству од доласка на власт.

Републикански сенатор Марко Рубио сматра да се састанак Путина и Бајдена „мора одржати“.

„Без обзира на забринутост коју имамо због Путина, он има нуклеарно оружје. Само то већ значи да морамо некако да сарађујемо са њим“, истакао је Рубио.

Други републикански сенатор Ричард Бер не види негативне стране у састанку. А конгресмен Бен Кардин састанак Путина и Бајдена сматра „добром идејом“, с обзиром да су на дневном реду Украјина и сајбер напади.

Међутим, низ других сенатора не слаже се с њима.

Архивска фотографија од 10.3.2011. Тадашњи потпредседник САД Џо Бајден и тадашњи премијер Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Путинова „сицилијанска одбрана“: Како је руски лидер „прочитао“ Бајдена

Републиканац Џим Риш сматра да се већ зна како ће тећи дијалог двојице председника. Према његовим речима, амерички председник треба пре састанка са Путином да уведе санкције како би блокирао пројекат „Северни ток 2“. Са Ришом се слаже и сенатор Тед Круз.

Портал наводи да изградња овог гасовода, као и хапшење опозиционог лидера Алексеја Наваљног повећавају хитност и непредвидивост самита двојице лидера.

Председавајући Одбора за спољне односе америчког Сената Роберт Менендез рекао је да верује да ће Бајден ефикасно одржати састанак, мада не гаји велике наде.

Раније је Бајден у телефонском разговору са Путином предложио да одрже лични састанак у трећој земљи. Амерички државни секретар Ентони Блинкен објаснио је да је Бајден предложио Путину да се састану наредних недеља. Блинкен је у среду изјавио да не зна да ли је Путин прихватио Бајденов позив на самит, али да се позив разматра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала